Triunghiul "fericirii": spaga, vama si partidul
Procurorii DNA sustin ca mita din dosarul de la Vama Halmeu - in care au fost arestate trei persoane - a fost ceruta "in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie".
Gandul: In Incheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea a trei persoane in dosarul mitei de la Vama Halmeu, se mentioneaza ca procurorul de caz a sustinut in fata instantei ca "solicitarea unor sume atat de mari, respectiv 130.000 de euro si 300.000 de euro, in numele si pentru un partid politic, si un sef de institutie, lasand sa se inteleaga ca delegarea si numirea intr-o functie publica se fac doar pe criterii politice si nu de competenta, este de asemenea in masura sa provoace in randul opiniei publice un sentiment de insecuritate si neincredere in institutiile statului". In dosarul mitei de la Vama Halmeu au fost arestati oamenii de afaceri Liviu Florian si Ion Savu, precum si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free. Ei sunt acuzati de trafic de influenta in dosarul in care fostul sef al Vamii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, este acuzat de DNA ca ar fi platit 130.000 euro pentru a obtine functia.
Romania Libera: Spaga de la vama Halmeu avea culoare politica 430 de mii de euro ar fi trebuit sa fie suma totala platita de un angajat vamal pentru a ajunge sef al Vamii Halmeu. Procurorii spun ca banii urmau sa ajunga la Radu Marginean, seful Agentiei Nationale a Vamilor si „la un partid politic". Radu Traian Marginean, seful Agentiei Nationale a Vamilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a fost pus sub invinuire de procurorii DNA Oradea, sub acuzatia de luare de mita. In acelasi dosar, sefa Vamii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost acuzata de cumparare de influenta, iar doi oameni de afaceri - Ioan Savu si Liviu Florian, intermediarii mitei - sunt acuzati de trafic de influenta si au fost arestati preventiv.
Adevarul: Spaga, interzisa de sef zece zile: „Nu moare nimeni asa putin timp“ Valentin Baragan, coordonatorul politistilor de frontiera de la Naidas (Caras-Severin), se interesa cand sunt controale in vama pentru a-si anunta subalternii corupti. Traficul cu tigari la granita dintre Romania si Serbia i-a imbogatit pe vamesii si pe politistii de frontiera din vestul tarii. Ei plecau zilnic acasa cu spagi de sute de euro.In Caras-Severin, „afacerea" era coordonata de insusi seful Punctului de Frontiera Naidas, Valentin Baragan. Acesta supraveghea „operatiunile" si se asigura ca mita este corect impartita. De altfel, spagile erau colectate intr-un fond comun, care la sfarsitul unei ture se impartea in mod egal intre politisti si vamesi. Cuantumul mitei primite de catre fiecare membru al retelei depindea de contributia la actul de coruptie.