Criza, saracie, somaj, disponibilizari. Ce lasa FMI in urma?

Saracie

FMI si guvernantii mizeaza pe cresterea economica a Romaniei in acest an. Programele de restructurare vor continua, lista cu intreprinderile de stat monitorizate urmand sa fie extinsa.

Romania Libera: Misiunea institutiilor financiare pentru ultima evaluare a actualului acord stand-by s-a incheiat si urmeaza sa se negocieze conditiile privind un nou acord de tip preventiv. La finalul vizitei de la Bucuresti, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks a declarat ca nu este exclusa posibilitatea ca economia Romaniei sa ramana in recesiune pentru al treilea an consecutiv, insa a men¬tionat ca „probabilitatea unei cresteri economice negative este destul de mica, mai mica de 10%". Desi atat guvernantii, cat si oficialii misiunii FMI-CE au prezentat intr-o nota optimista rezultatele actualui acord, discutandu-se chiar despre o redresare economica, reprezentantii oamenilor de afaceri au criticat unele aspecte ale acordului cu institutiile financiare. Potrivit presedintelui AOAR, Florin Pogonaru, acordul FMI nu a facut bine mediului de afaceri, si in loc de „centura de siguranta", a fost o galeata din care s-a consumat anarhic pentru pensii si salarii.

Gandul: „Salariile nesimtite” se intorc la serviciu. Andreea Frasie, directoarea de 35.000 de lei/luna – reinstalata de Justitie Andreea Frasie, cea mai mare dintre surorile care au facut furori cu salariile lor exorbitante de la Autoritatea Aeronautica Civila (AAC), obtinute in mandatul fostului director Florea Geica, a fost repusa in functia de director de resurse umane. Sentinta Tribunalului Bucuresti, din luna septembrie 2010, a fost pusa in aplicare, saptamana trecuta, cu executorul judecatoresc, care s-a deplasat la sediul Autoritatii din apropierea Aeroportului Aurel Vlaicu (Baneasa). Sentinta a fost atacata cu recurs, iar Simona Goldberger, purtator de cuvant al AAC, ne-a comunicat ca Andreea Frasie va primi, in continuare, salariul de inspector de specialitate - post in care a activat din ianuarie 2009, pana in ianuarie 2011.

Adevarul: Romania este blocata de conflictul dosarelor secrete Blocajul transferului actelor de la Consiliu la Parlamentul European ar putea duce la situatia in care statele membre Schengen sa nici nu fie puse in situatia de a da un vot pe aderarea Romaniei si a Bulgariei, la sfarsitul lunii februarie. De mai bine de trei saptamani, europarlamentarii Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) cer Consiliului European rapoartele tehnice pentru Romania si Bulgaria. Reprezentantii Consiliului sustin ca acestea sunt secrete, ca nu le vor trimite tuturor europarlamentarilor comisiei, dar ca o parte dintre acestia le pot studia.

Jurnalul National: Franks: In Romania imi plac sarmalele si economia Invata romana la Washington cu un profesor, savureaza sarmale, isi face cumparaturile la supermarket si deseori mananca in camera de hotel. Nu ii place inflatia din Romania, crede ca BNR va reusi sa o domoleasca, dar in acelasi timp sustine ca preturile sunt mici fata de restul Uniunii Europene, adecvate oarecum puterii de cumparare a romanilor. Ii plac romanii pe care ii compara cu latino-americanii. Ne asigura insa ca nu sunt multe asemanari intre economiile Romaniei si Argentinei, unde a lucrat in echipa care a contribuit la programul FMI in urma careia statul latin aproape ca a intrat in faliment.

Citește și
oameni pe strada
Explozia demografica alarmeaza ONU. Pana in 2100 populatia s-ar putea dubla
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ziarul Financiar: Cand vom putea merge pe autostrada de la Nadlac la Constanta: abia peste un deceniu Autostrada Nadlac-Constanta, care tranziteaza tara de la vest la est, are finalizati in prezent doar circa 280 de kilometri din cei peste 850 pe care ii va avea in cele din urma. Astfel, doar tronsoanele Pitesti-Bucuresti (111 km) si Bucuresti-Cernavoda (151 km), alaturi de centura Sibiului (20,8 km) se afla in acest moment in exploatare. Daca in ultimele luni Ministerul Trans-porturilor si Infrastructurii a luat masuri pentru a se asigura ca macar licitatiile pentru celelalte tronsoane vor demara in perioada urmatoare, tronsonul Sibiu-Pitesti ramane inca sub semnul necunoscutului, avand in vedere costurile extrem de ridicate, estimate la circa 3,2 miliarde de euro, pentru care inca nu s-au gasit surse de finantare.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
A dat 400.000€ sa ajunga sef de vama, dar a meritat. Acum risca puscaria
A dat 400.000€ sa ajunga sef de vama, dar a meritat. Acum risca puscaria

Operatiunile anticoruptie desfasurate ieri la vamile din vest scot la iveala sumele colosale care se strangeau din spagile platite de traficanti. Numai intr-o tura sumele stranse de vamesi si politistii de frontiera erau intre 5.000 si 25.000 euro.

Explozia demografica alarmeaza ONU. Pana in 2100 populatia s-ar putea dubla
Explozia demografica alarmeaza ONU. Pana in 2100 populatia s-ar putea dubla

Oficialii ONU se tem că nu vor exista suficiente resurse naturale pentru 14 miliarde de locuitori. Rata natalităţii la nivel mondial ar trebui să scadă pentru a nu ajunge la un nivel nesustenabil în următorii ani, se arată într-un raport ONU.

Autostrada Transilvania - cea mai scumpa! 500 mil. euro pentru 50 kilometri
Autostrada Transilvania - cea mai scumpa! 500 mil. euro pentru 50 kilometri

CNADNR se antrena inca din 2004 cu milioanele de euro, bani de la bu­get, pentru Autostrada Transilvania. Dincolo de obligatiile politice, compania s-a do­vedit mai mult decat dornica sa isi in­ves­teasca banii in cei 400 de km de autostrada.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.