Romanii, din ce in ce mai putini. In 2050 vom fi 15 milioane!
Pe masura ce populatia planetei va creste, cea a Romaniei va scadea, astfel incat cei care ne vor numara in 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane, in comparatie cu 21,4 milioane cati sunt acum.
Gandul: Numarul de copii nascuti de o femeie este diferit in functie de etnie, arata datele demografice. Astfel, o romanca de etnie roma da nastere, in medie, la 3 copii, in timp ce o romanca sau o conationala de etnie maghiara au, in medie, 1,2-1,3 copii, arata Vasile Ghetau. Pentru ca o populatie sa nu imbatraneasca, este nevoie ca o femeie sa dea nastere, in medie, la 2,1 copii, potrivit cercetarilor demografice. Nu exista pana acum niciun indiciu potrivit caruia populatia Romaniei ar putea creste, in viitor, prin imigratie. "Anul acesta au fost alocate strainilor 5.000 de locuri de munca, fata de 8.000 anul trecut. Fireste, acest lucru este cauzat de criza economica, dar imigratia este in stransa legatura cu disponibilitatea locurilor de munca", crede omul de stiinta.
Romania Libera: Student strain in Romania: veni, vidi, vici Multi studenti straini, mai ales din tari non-UE, prefera Romania, pentru ca „e mai ieftin". Le place ca aici se pregatesc bine, dar se si distreaza. Totusi, putini raman aici dupa ce termina studiile. Motivul: salariile mici si nivelul de trai scazut. Egipteanul Maged Mokbel este medic rezident la Spitalul Universitar, dar lucreaza si la Coltea. In camera lui de camin din Grozavesti miroase a scortisoara. Maged fumeaza, vorbeste rar si zambeste putin incurcat cand mai stalceste cate un cuvant. Tanarul de 27 ani a venit in Romania in urma cu doi ani si mai are de stat inca cinci. A auzit de tara noastra de la un prieten care i-a povestit cum este aici. In plus, Romania era cea mai ieftina la capitolul studii postuniversitare de medicina. In Egipt, erau foarte multi studenti, concurenta era mare si nu putea lucra la laborator. Aici, are o bursa de 3.800 euro pe an.
Evenimentul Zilei: Ce sanse sunt sa avem crestere economica in 2011 Depindem de ploi si soare, de exporturi, de atragerea fondurilor europene si de reducerea cheltuielilor bugetare. Nu ne putem baza pe prognozele FMI, care au mai fost contrazise de realitate. Majoritatea institutiilor care au anuntat prognoze de crestere economica a Romaniei in 2011 converg catre o medie de 1,5%. Este si cel mai "comod" nivel, deoarece a fost anuntat de Fondul Monetar International (FMI) si de Comisia Europeana (CE). Aceasta prognoza ar insemna iesirea Romaniei din recesiune, insa depinde de multi factori, printre care cei mai incerti sunt ce se va intampla cu economiile europene, absorbtia fondurilor UE si ce roade vor da pamanturile tarii in acest an.