Va mai mira? In 2011 am putea avea 0 kilometri de autostrada
Anul in curs risca sa fie inca unul in care romanii sa nu beneficieze de kilometri noi de autostrada. Aceasta, in pofida promisiunilor si a banilor platiti statului pentru carburanti, rovinieta si taxe pe masini.
Romania Libera: Regilor asfaltului le merge bine cu marje ale profitului de pana la 25%, statul strange bani inmultiti din carburanti, roviniete si taxe pe masini, lungimea retelei de autostrazi se majoreaza insa doar cu cateva zeci de kilometri pe cincinal. Romania are o retea de putin peste 300 kilometri, alcatuita mai degraba din franturi de zeci de kilometri raspandite prin tara decat din tronsoane de autostrada legate cu cap unele de altele. Grafice generoase: Romania va avea in plus , in 2011, 116 kilometri de autostrada promitea cu nici o luna in urma Ministerul Transporturilor, intr-o lista de proiecte prioritare date publicitatii. Potrivit documentului, anul acesta urmeaza sa se deschida circulatiei nu mai putin de cinci tronsoane de autostrada, anume centura Arad, Arad-Timisoara (ambele parte a autostrazii A1), Cernavoda-Medgidia, Medgidia-Constanta si Centura Constanta (incluse in A2).
Gandul: De ce da o primarie 35 milioane de euro pentru iarba? Raspuns: „Pentru ca ne permite legea” Primaria lui Poteras cheltuieste 35 de milioane de euro pe amenajarea peisagistica a Sectorului 6. Lucrarile de arhitectura peisagistica si intretinere a spatiilor verzi vor fi incredintate unei singure firme, timp de patru ani, in urma unei licitatii restranse accelerate. Potrivit site-ului guvernamental de licitatii, valoarea estimata a contractului este de 121 milioane de lei fara TVA, echivalentul a aproximativ 35 de mili-oane de euro. Asta inseamna ca, in fiecare an, Primaria Sectorului 6 va cheltui cate 8,75 milioane de euro pe intretinerea spatiilor verzi, adica 729.200 de euro lunar. Finantarea va fi asigurata din fonduri bugetare iar "lucrarile de arhitectura peisagistica si intretinerea spatiilor verzi si a locurilor de joaca se vor face pe o suprafata de maximum 2.500.000 de metri patrati si minimum 500.000 de metri patrati".
Evenimentul ZIlei: Cum devin mai "inteligente" exporturile Romaniei Exporturile au inflorit anul trecut, depasind cu 2 miliarde de euro valoarea din 2008 si cu 25% pe cea din 2009, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). Exporturile in anul 2010 au fost cheia relansarii productiei industriale, ne-a declarat Cezar Mereuta, presedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME). "Pe opt luni ale anului 2010, rata de crestere a exporturilor a fost de 25,3%", ne-a spus el.