Banii din roviniete, la bancheri si regii asfaltului

Control politie

Contractele controversate de tip credit-furnizor date in anii trecuti de catre Compania de Autostrazi vor consuma in 2011 banii si asa putini din care trebuie sa se faca intretinererea drumurilor nationale.

Romania Libera: Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu va mai avea in 2011 prea multi bani pentru intretinerea drumurilor nationale, dupa ce va trebui sa plateasca in acest an zeci de milioane de euro in plus in contul unor credite, furnizor angajate in anii trecuti, destinate platii lucrarilor facute de unii regi ai asfaltului. Potrivit prevederilor legale, lucrarile de intretinere a drumurilor nationale trebuie suportate de companie din veniturile proprii ale acesteia, mai precis din incasarile din roviniete, cifrate anul trecut la 200 milioane de euro. Intretinerea drumurilor nationale ar trebui sa aiba prioritate la cheltuirea banilor, insa locul acesteia e luat de plata facturilor catre bancheri si regii asfaltului. In loc sa repare si sa intretina soselele importante de acesti bani, conducerile succesive ale CNADNR din ultimii ani au gasit de cuviinta sa semneze contracte pentru modernizarea unor drumuri nationale secundare cu firme ale regilor asfaltului, urmand sa plateasca o dobanda piperata si bancherilor care au finantat lucrarile.

Gandul: Udrea le cere regilor asfaltului sa lucreze 2 ani pe datorie. Facturile, achitate dupa alegeri, in 2013 Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat vineri anuntul de intentie privind organizarea unei licitatii-mamut, in valoare de 13,87 miliarde lei, echivalentul a 3,2 miliarde euro, pentru Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Noutatea programului, despre care Udrea a spus ca va fi cel mai mare plan de investitii in infrastructura de dupa '89, este ca cei care vor finanta lucrarile in primii doi ani vor fi chiar constructorii. Statul va achita facturile abia din 2013, adica dupa alegerile electorale. Reprezentantii drumarilor spun ca firmele romanesti s-au obisnuit sa lucreze fara bani, "sa finanteze statul", aratand ca nu finantarea si banca sunt problema, ci important este daca vor reusi sa primeasca vreo lucrare dintre cele care se vor scoate la licitatie. "Noi ne imprumutam de la banca sa avem lucrari, sa pastram locurile de munca, sa achitam impozite si taxe. Noi platim dobanzi consistente la banci si asteptam banii de la stat, contravaloarea lucrarilor executate, uneori si cativa ani, timp in care suntem penalizati daca intarziem vreo plata la buget", a declarat pentru gandul Costel Casuneanu, presedinte Pa&Co International, unul dintre asa-numitii regi ai asfaltului, cu o avere estimata la circa 200 milioane euro, conform "Topului Forbes 500 miliardari".

Evenimentul ZileiBenzinariile, blocate din nou de soferi Peste 50 de posesori de autoturisme au blocat o alta benzinarie din judetul Hunedoara in semn de protest fata de scumpirea carburantilor pe care o considera total nejustificata. In benzinaria OMV pompele nu au mai fost blocate temporar, cum s-a intamplat vineri la Petrom, iar casierii au numarat rabdatori maruntisul cu care protestatarii si-au platit cantitatile infime de combustibil cu care au alimentat. "Am pus benzina de 50 de bani. Doar atatia bani mi-au mai ramas in portofel dupa ce am facut ultimul plin de benzina. Acum am iarasi nevoie, si alimentez de cati bani mai am, la preturile astea... E o mare nesimtire ce se intampla. La motorina, cel putin, este cel mai mare pret din istoria Romaniei", spune Bogdan Simedrea.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cum s-au cheltuit degeaba 18 milioane de lei cu evaluarea universitatilor
Cum s-au cheltuit degeaba 18 milioane de lei cu evaluarea universitatilor

In plina criza, cu un buget pentru invatamant mai mic decat executia financiara din anul trecut, Ministerul Educatiei pregateste cheltuirea a peste 4 mil de euro pentru evaluarea universitatilor, proces ce a fost facut deja de agentia din subordine.

1,8 kilograme de monede pentru 1,6 litri de benzina
1,8 kilograme de monede pentru 1,6 litri de benzina

Aproximativ 20 de soferi s-au adunat intr-o parcare din Cluj-Napoca dupa care s-au indreptat in coloana catre o benzinarie de pe Calea Turzii si si-au alimentat, pe rand, masinile cu doar cativa litri de combustibil.

Criza?! Cel mai mare venit al unui roman in 2010: trei milioane de euro!
Criza?! Cel mai mare venit al unui roman in 2010: trei milioane de euro!

Cele mai mari venituri declarate in 2010 de o persoana fizica din Bucuresti, pentru anul anterior, au fost obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, in suma de 12,73 milioane de lei, insemnand circa 3 milioane de euro.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.