Revista presei: Romania are cea mai poluata capitala din Europa
Din 47 de masuri antipoluare pe care Europa ni le-a cerut sa le implementam in 2009, administratia Capitalei n-a fost in stare sa aplice decat 12. Multe dintre cele nerealizate erau chiar simplu de facut: parcari pentru biciclete.
Gandul: Romania risca sa plateasca amenzi uriase fiindca primariile n-au fost in stare sa reduca poluarea din Bucuresti. Este vorba despre 100.000 de euro amenda zilnica, daca s-ar declansa procedura de infringement pe mediu, arata un document al municipalitatii. Ca sa evite procedura, Capitala ar fi trebuit sa aplice 47 de masuri antipoluare, inca din 2009. Or, edilii nu au realizat decat 12 dintre acestea. O parte dintre masurile nerealizate ar fi fost dificil de implementat, insa nu imposibil, iar altele ar fi fost destul de simplu de aplicat, dar se pare ca edilii au avut cu totul alte prioritati.
EVZ: Joburi bine platite pe criza: telefonist sau promoter In acest an de criza, in care previziunea neta de angajare se ridica - potrivit unui studiu Manpower - la valoarea absoluta de zero la suta, tinerii absolventi nu au prea multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit. Prin urmare, pana cand piata muncii se va redresa, au de ales una dintre putinele variante care li se ofera in industria prelucratoare, finante, asigurari, servicii imobiliare sau in sectorul de distributie a energiei electrice, a apei potabile si a gazelor.
Romania Libera: Casta profesorilor ocoliti de criza Cei mai multi dintre inspectorii scolari din Romania - multi dintre ei numiti politic - au scapat de reducerile salariale de 25% pe care le-au resimtit ceilalti profesori. Exact in perioada in care Guvernul a anuntat masurile de austeritate, inspectorii scolari si-au acordat intre ei gradatii de merit care au facut ca lefurile lor sa suporte de la 1 iulie doar reduceri de aproximativ 10 %.
Jurnalul National: Guvernul, catre handicapati: "Vindecati-va si munciti!" Nota de fundamentare a ordonantei, care modifica Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, spune nici mai mult, nici mai putin decat ca persoanele cu dizabilitati fizice si psihice sunt obligate sa-si remedieze deficientele, in caz contrar fiind supuse unor sanctiuni. Cu alte cuvinte, persoanele respective trebuie sa se vindece, sa-si refaca membrele amputate, auzul si vazul, altfel fiind buni de plata, caci ordonanta instituie amenzi intre 6.000 si 20.000 de lei pentru incalcarea prevederilor sale.
Adevarul: Preferintele culinare ale romanilor, impartite intre ciorbe si shaorma Romanul si-a occidentalizat alimentatia, dar asta nu a facut neaparat ca mancarea de pe masa lui sa fie mai buna. Ciorbele si tocanitele sunt inlocuite cu fast-foodul. Dieta noastra contine in continuare prea multa carne, bucurand doar papilele gustative, nu si trupul. Mult prea conservatori, ar spune unii, prea ahtiati dupa noutati nesatoase, cred altii, romanii sunt interesati de mancare cat sa „le umple matu'".
Ziarul Financiar: Motoarele productiei industriale continua sa incetineasca. Cum va fi influentat PIB-ul? Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, a crescut in iulie pentru a noua luna consecutiv, dar ritmul s-a temperat la 2,3% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. In primele sapte luni, cresterea productiei industriale a fost de 5,3% in serie bruta, respectiv 4% in serie ajustata sezonier. Fata de luna iunie insa evolutia nu a fost deloc imbucuratoare, productia industriala scazand atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata sezonier, cu 2,3%, respectiv 0,8%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.