Revista presei: FMI, promotorul unei noi ordini mondiale?
Cand Dominique Strauss-Kahn a preluat conducerea FMI, in 2007, multi se intrebau daca institutia isi mai are rostul. Astazi, Fondul guverneaza lumea in calitate de autoritate financiara suprema, care i-a imprumutat Europei, pana acum, 250 miliarde euro.
Romania Libera: Summitul financiar al G-20 de la Gyeongju (Coreea de Sud) s-a inchis, sambata, cu un acord istoric de reformare a FMI: Europa a cedat doua fotolii din cele 24 care compun Directoratul Executiv al FMI, institutie pe care vechiul continent o conduce de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Reforma anuntata, care trebuie aprobata de tarile europene in aproximativ un an, va modifica substantial reprezentarea in cadrul conducerii FMI, facand loc Chinei, Braziliei, Indiei si Rusiei printre primele zece membre ale sale, in ceea ce priveste cotele de reprezentare. Cotele vor determina apoi puterea de vot si angajamentul financiar.
Ziarul Financiar: FMI discuta despre salariul minim. Dar deficitul? Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca "ar putea fi loc" pentru o crestere a salariului minim, insa sustine ca aceasta decizie trebuie analizata cu atentie, pentru ca o majorare nesustenabila ar avea efecte negative. In ceea ce priveste posibilitatea majorarii tintei de deficit bugetar pentru 2011, semnalele nu sunt foarte optimiste pana acum. "Orice crestere a salariului minim ar trebui studiata si calculata foarte atent, pentru ca in cazul unei majorari prea mari aceasta ar putea avea efecte negative.
Gandul: Razboiul dintre banci si stat continua. Finantele se imprumuta tot mai greu Ministerul Finantelor a imprumutat luni de la banci aproape jumatate de miliard de lei (460 de milioane de lei), la un randament mediu de cel mult 7% pe an. Statul a imprumutat astfel mai putin de jumatate din valoarea programata, de un miliard de lei, desi oferta bancilor a fost de 1,23 miliarde de lei. Ministerul de resort a anuntat, inca din vara, prin vocea fostului ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ca statul va refuza sa se imprumute de la bancheri la dobanzi de peste 7% pe an. Nici licitatia precedenta de astfel de titluri de stat nu a mers mai bine.