Revista presei: UE vs Romania: cat te costa sa traiesti
Desi preturile din Romania sunt uneori cu pana la 50% mai mici decat in UE, efortul cumparatorilor este pentru unele produse cu 50% mai mare. Asta, chiar facand abstractie de veniturile de cinci pana la zece ori mai mici.
Romania Libera: Romanii consuma unele dintre cele mai ieftine alimente din UE, insa nu si daca luam in calcul puterea de cumparare. Paritatea puterii de cumparare surprinde nu diferenta dintre venituri, care in cazul Romaniei poate merge chiar la un raport de unu la zece fata de cele mai dezvoltate tari din UE. Indicatorul arata doar diferenta de preturi dintre tari, adica efortul cumparatorilor la un venit presupus egal. De exemplu, un roman care se muta in vest va avea un standard de viata aproape injumatatit pentru aceiasi bani, in timp ce un strain care vine in Romania va putea cumpara de doua ori mai multe lucruri.
Gandul: Reforma de zero lei pentru imbogatirea Romaniei icsorarea TVA la alimentele de baza este un pariu riscant pe care, din pacate, Romania nu si-l permite acum. In timp ce este sigur ca incasarile la buget vor scadea cu pana la 850 de milioane de euro pe an, efectul final nu poate fi decat banuit. Nimeni nu poate garanta ca reducerea taxei se va transmite, partial sau integral, in pretul final. Nimeni nu poate garanta ca alimentele de baza se vor ieftini si ca industria alimentara nu va prefera sa adauge diferenta de pret, de la o TVA de 24% la una de 5%, partial sau integral, in marja de profit.
Evenimentul Zilei: Cat te costa vacanta de iarna la noi si afara Oferta este bogata - la targul de turism din Capitala participa nu mai putin de 140 de companii din 15 tari, care se intrec in standuri care de care mai aratoase, in incercarea de a recrea o parte din atmosfera zonei de unde provin. Astfel, veti vedea expozitie cu vanzare de bijuterii egiptene, de mezeluri ardelenesti si chiar horinca maramureseana.