Revista presei: Cei mai bogati romani au saracit cu 6 miliarde de euro
Cei 300 de milionari prezenti in noua editie au fost nevoiti si ei sa-si restructureze afacerile din cauza crizei. Potrivit evaluarilor, averea loc cumulata se ridica la 30 de miliarde de euro.
Evenimentul Zilei: Averile insumate ale celor mai bogati 300 de oameni de afaceri din clasament se situeaza in jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din produsul intern brut al Romaniei, potrivit editiei 2010 a "Top 300 cei mai bogati romani", care va fi pe piata de luni, 18 octombrie. Cifra este cu 6 miliarde de euro mai mica fata de 2008.
Gandul: Ministerul spune cat trebuie sa coste un km de autostrada, dar nu si cum va fi facut Viitorii kilometri de autostrada construiti in Romania vor avea un pret-etalon sensibil diferit in functie de aspectul reliefului unde urmeaza sa fie construiti. Astfel, un kilometru de autostrada de la ses urmeaza sa fie contractat pentru 3.860.000 de euro. Un kilometru construit intr-o zona de deal este evaluat, conform standardelor de cost ale ministerului, la 5.050.000 de euro, in timp ce unul similar, dar dintr-o zona montana, va avea un pret de 6.100.000 de euro. Conform propunerilor specialistilor din MTI, reabilitarea unui kilometru de cale ferata, pe o linie dubla electrificata, ar trebui sa coste 4. 998.000 de lei, adica aproximativ 1.190.000 de euro.
Romania Libera: Cariera exotica a unui roman la Oxford Romanul Vasile Ersek, in varsta de 33 de ani, face parte din cercetatorii din Anglia care incearca acum sa descifreze cauzele si amplitudinea schimbarilor climatice folosindu-se exclusiv de elemente naturale: stalagmitele din pesteri sau cochiliile de moluste care au aparut cu mult inainte de descoperirea tehnologiilor moderne. Pentru asta, romanul a avut nevoie, la inceput, de o bursa Erasmus la Universitatea din Lund, Suedia, unde a studiat paleoclimatologia. Ulterior, a aplicat pentru un master in geologie la Mississippi State University si tot in SUA a obtinut titlul de doctor in geologie si oceanografie la Oregon State University.
Jurnalul National: Mamaliga sta sa explodeze Indemnul sindicalistilor la proteste spontane si salariile de mizerie din care nu mai pot trai au dat deja rezultate, activitatea ministerelor Finantelor si Muncii fiind intrerupta. Protestul finantistilor este sustinut de ieri si de angajatii Agentiilor pentru Ocuparea Fortei de Munca. Oamenii au intrerupt activitatea ieri-dimineata si spun ca nu se vor reintoarce la lucru pana nu li se vor da banii inapoi. In Bucuresti, angajatii ANOFM de la toate sectoarele s-au strans la sediul central pentru a protesta.
Adevarul: Calin Georgescu: „Romania nu este aceasta” Calin Georgescu, expert in dezvoltare durabila, spune ca investitia in educatie ar trebui sa fie „prioritatea zero” a tarii noastre, deoarece confera populatiei mijloacele de a se proteja de elementele nocive societatii. Cu o retorica din care nu lipsesc accentele nationale, in contrast cu falsul europenism manifestat de catre asa-zisi formatori de opinie, Calin Georgescu propune o noua perspectiva asupra intereselor Romaniei. El insista pe importanta reconectarii la agenda publica internationala, concomitent cu reprofesionalizarea societatii noastre.
Ziarul Financiar: Banci: 5% din salariati, in concediu maternal Bancherii si-a redus cheltuielile salariale cu angajatii fara sa faca disponibilizari, in contextul in care tot mai multe angajate pleaca in concediu de crestere a copilului si primesc indemnizatie de la bugetul de stat. "Numarul concediilor de maternitate din banca s-a dublat fata de anii anteriori, iar cresterea este evidenta dupa ianuarie 2009, odata cu modificarea legislatiei. Anul trecut, 380 de salariate au intrat in concediu de maternitate", sustine Irina Kubinschi, Human Resources Director in cadrul Raiffeisen Bank.