Ratele creditelor in euro ar putea creste cu 10% pana la sfarsitul anului

credite

Pana la finalul anului, ratele la creditele in euro s-ar putea majora cu aproximativ 10%. Motivul nu este deprecierea leului fata de moneda europeana, ci cresterea Euribor - indicator folosit de banci in calcularea ratelor, alaturi de marja proprie.

Gandul: Economistii se asteapta ca pana in decembrie, Euribor la trei luni sa avanseze pana la 1,5-2%, de la 1,17%, in prezent. Cresterea nu a inceput insa in ultima perioada. Fata de vara trecuta, indicatorul aproape s-a dublat, de la un nivel de 0,6%. "Probabil ca Euribor va ajunge la 1,5-2%, pe fondul presiunilor inflationiste. Pentru cei care au de platit rate in euro, socul nu va fi insa mare, pentru ca aceasta crestere de dobanda nu va avea loc instantaneu, ci treptat", a declarat pentru gandul Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Practic, exista o anumita inertie, dobanzile actualizandu-se periodic, la fiecare trei sau sase luni, in functie de formula de calcul aleasa, a adaugat el. Cum va simti platitorul roman de rate acest avans al indicatorului Euribor? In cazul unui credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, o crestere a dobanzii cu un punct procentual echivaleaza cu un plus de 20 de euro la nivelul ratei, pana la un total de 226 de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar. Exemplul a tinut cont de o dobanda de 5,8% pe an, media pietei in prezent, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Evenimentul Zilei: Cum investesti in aur si argint si ce castiguri te asteapta Pretul aurului si cel al argintului masoara frica determinata de incertitudinile din Africa si Orientul Mijlociu si de inflatie, a declarat investitorul Adrian Caramiha. Cu alte cuvinte, cata vreme evolutia economica este amenintata de turbulentele financiare si politice, metalele pretioase se dovedesc o foarte buna investitie de refugiu. Romanii pot cumpara aur in forma fizica, dar si prin fondurile de investitii care au ca suport metale pretioase. "Denumite exchange trading funds (ETF), acestea ofera unitati de fond legate de evolutia metalelor pretioase", spune Caramiha. Plasamentele in fonduri presupun fie achizitia unei cantitati de metal pretios, insa in forma virtuala, care va fi tranzactionata de investitor pe o platforma on-line, fie o tranzactie in marja, pentru cei care doresc castiguri mai mari.

Ziarul Financiar: Adrian Vasilescu: E pe sfarsite si recesiunea noastra. Nu insa si criza! "Istoria ne invata ca orice recesiune, oricat ar fi de dura, vine si trece. E pe sfarsite si recesiunea noastra. Nu insa si criza, care ne va da inca dureri de cap. Un an sau poate chiar mai multi, scrie Adrian Vasilescu. "Dar oare, dupa recesiune, filmul vietii economice va fi reluat de acolo de unde s-a rupt? Viata economica va curge in aceeasi albie si tara va reveni la stilul de consum de dinainte de 2007-2008? Un fapt e cert: nu va fi ca in arhitectura", noteaza consilierul BNR. "In lume, nenumarate orase, strazi, centre istorice sunt recladite dupa metoda retro. Arhitectii cauta vechile planuri, aduna fotografii de demult, apeleaza la amintirile localnicilor si refac totul asa cum a fost, pana in cele mai mici detalii. Daca insa in arhitectura un astfel de procedeu da rezultate bune, in economie nici macar nu e posibil. Va fi nevoie de proiecte noi. Si de un drum nou".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un roman se afla in spatele minei de diamante din Sierra Leone
Un roman se afla in spatele minei de diamante din Sierra Leone

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, companie care detine in Sierra Leone mai multe mine de bauxita, a reprodus, intr-o conferinta de presa, zvonul ca un roman detine o mina de diamante in statul african.

Codul Muncii. Cine sunt patronatele si pe cine reprezinta
Codul Muncii. Cine sunt patronatele si pe cine reprezinta

Cateva zeci de federatii patronale pretind ca reprezinta companiile romanesti in relatia cu sindicatele si cu statul, insa cei mai multi patroni nu stiu exact cine si cum negociaza in numele lor.

Romania ramane fara
Romania ramane fara "regii asfaltului"? Normele internationale ii alunga

Specializati in licitatii pe care le castigau la preturi de dumping pentru ca ulterior sa aduca lucrarile la adevarata lor valoare, regii asfaltului din Romania nu s-au prezentat la licitatii pentru patru tronsoane de autostrada de pe Coridorul IV.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.