Ratele creditelor in euro ar putea creste cu 10% pana la sfarsitul anului
Pana la finalul anului, ratele la creditele in euro s-ar putea majora cu aproximativ 10%. Motivul nu este deprecierea leului fata de moneda europeana, ci cresterea Euribor - indicator folosit de banci in calcularea ratelor, alaturi de marja proprie.
Gandul: Economistii se asteapta ca pana in decembrie, Euribor la trei luni sa avanseze pana la 1,5-2%, de la 1,17%, in prezent. Cresterea nu a inceput insa in ultima perioada. Fata de vara trecuta, indicatorul aproape s-a dublat, de la un nivel de 0,6%. "Probabil ca Euribor va ajunge la 1,5-2%, pe fondul presiunilor inflationiste. Pentru cei care au de platit rate in euro, socul nu va fi insa mare, pentru ca aceasta crestere de dobanda nu va avea loc instantaneu, ci treptat", a declarat pentru gandul Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Practic, exista o anumita inertie, dobanzile actualizandu-se periodic, la fiecare trei sau sase luni, in functie de formula de calcul aleasa, a adaugat el. Cum va simti platitorul roman de rate acest avans al indicatorului Euribor? In cazul unui credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, o crestere a dobanzii cu un punct procentual echivaleaza cu un plus de 20 de euro la nivelul ratei, pana la un total de 226 de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar. Exemplul a tinut cont de o dobanda de 5,8% pe an, media pietei in prezent, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Evenimentul Zilei: Cum investesti in aur si argint si ce castiguri te asteapta Pretul aurului si cel al argintului masoara frica determinata de incertitudinile din Africa si Orientul Mijlociu si de inflatie, a declarat investitorul Adrian Caramiha. Cu alte cuvinte, cata vreme evolutia economica este amenintata de turbulentele financiare si politice, metalele pretioase se dovedesc o foarte buna investitie de refugiu. Romanii pot cumpara aur in forma fizica, dar si prin fondurile de investitii care au ca suport metale pretioase. "Denumite exchange trading funds (ETF), acestea ofera unitati de fond legate de evolutia metalelor pretioase", spune Caramiha. Plasamentele in fonduri presupun fie achizitia unei cantitati de metal pretios, insa in forma virtuala, care va fi tranzactionata de investitor pe o platforma on-line, fie o tranzactie in marja, pentru cei care doresc castiguri mai mari.
Ziarul Financiar: Adrian Vasilescu: E pe sfarsite si recesiunea noastra. Nu insa si criza! "Istoria ne invata ca orice recesiune, oricat ar fi de dura, vine si trece. E pe sfarsite si recesiunea noastra. Nu insa si criza, care ne va da inca dureri de cap. Un an sau poate chiar mai multi, scrie Adrian Vasilescu. "Dar oare, dupa recesiune, filmul vietii economice va fi reluat de acolo de unde s-a rupt? Viata economica va curge in aceeasi albie si tara va reveni la stilul de consum de dinainte de 2007-2008? Un fapt e cert: nu va fi ca in arhitectura", noteaza consilierul BNR. "In lume, nenumarate orase, strazi, centre istorice sunt recladite dupa metoda retro. Arhitectii cauta vechile planuri, aduna fotografii de demult, apeleaza la amintirile localnicilor si refac totul asa cum a fost, pana in cele mai mici detalii. Daca insa in arhitectura un astfel de procedeu da rezultate bune, in economie nici macar nu e posibil. Va fi nevoie de proiecte noi. Si de un drum nou".
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, criza economica, investitii, revista presei,
Dată publicare:
09-03-2011 02:01