Codul Muncii. Cine sunt patronatele si pe cine reprezinta

Guvernul Boc

Cateva zeci de federatii patronale pretind ca reprezinta companiile romanesti in relatia cu sindicatele si cu statul, insa cei mai multi patroni nu stiu exact cine si cum negociaza in numele lor.

Romania Libera: Cu toate acestea, Guvernul isi bazeaza deciziile pe consensul obtinut in negocierile formale din Consiliul Economic si Social. In realitate, patronatele din Romania reprezinta o increngatura la fel de pestrita si conflictuala ca sindicatele. Doua mari grupuri de interese isi disputa tacit influenta cand este vorba de modificarea legislatiei: pe de o parte, clasicele patronate, iar pe de alta parte, structurile de lobby ale investitorilor straini. In cazul Codului Muncii au existat doua seturi separate de negocieri. AmCham (Camera de Comert Americana din Romania) si Consiliul Investitorilor Straini, care nu fac parte din structurile patronale, au deschis in vara anului trecut negocieri pentru modificarea legii. Ulterior, propunerile au fost discutate in paralel in grupurile de lucru de la Guvern. La patronate, consultarile au ajuns abia dupa adoptarea unei prime forme in Guvern. Insa si in acest caz interesele reale ale oamenilor de afaceri au fost slab reprezentate. Procedura patronatelor presupune consultarea formala a membrilor, insa decizia referitoare la care propuneri sa fie retinute si care nu a apartinut conducerii.

Adevarul: Codul Muncii, prins in razboiul politic Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea pe Codul Muncii in fata Parlamentului. Pana la dezbaterea motiunii de cenzura, care va fi programata cel mai probabil pe 16 martie, taberele aflate in lupta incearca sa puncteze la capitolul imagine. PDL, prin vocea premierului Emil Boc, insista pe faptul ca noul act normativ va incuraja mediul de afaceri, iar salariatii competenti nu au de ce sa se teama. Insa, in 2003, cand PSD a venit in Parlament cu Codul Muncii care este in vigoare astazi, acelasi Emil Boc, lider al unui partid din Internationala Socialista, critica procedura folosita de Guvernul Nastase - angajarea raspunderii - exact aceeasi pe care o utilizeaza astazi Cabinetul sau. „Codul Muncii, poate cea mai importanta lege a democratiei capitaliste din Romania, a fost promovat prin angajarea raspunderii Guvernului, procedura ce nu permite dezbaterea si amendarea legii", declara deputatul Emil Boc in 2003.

Evenimentul Zilei: Asumarea Codului Muncii, far a "spectatori" La angajarea raspunderii pe Codul Muncii si la motiune, balcoanele parlamentului vor fi inchise pentru public. Parlamentarii nu mai vor ca Boc sa asiste la alt caz SobaruSursa: RAZVAN VALCANEANȚU De teama unui nou Sobaru, care s-ar putea arunca de la balconul parlamentului, premierul Emil Boc isi va asuma Codul Muncii, astazi, in parlament cu usile inchise. Sindicatele critica aceasta decizie, sustinand ca este un gest de sorginte totalitara. Numai presa va avea acces in sala de plen, orice alta solicitare venita de la cetateni nefiind aprobata. Masura a fost luata de conducerea Camerei Deputatilor pentru a preveni o eventuala saritura de la balconul parlamentului, asa cum s-a intamplat in decembrie, cand, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, chiar in timpul discursului lui Emil Boc, Adrian Sobaru, angajat al TVR, s-a aruncat in gol in semn de protest fata de masurile guvernului.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Romania ramane fara
Romania ramane fara "regii asfaltului"? Normele internationale ii alunga

Specializati in licitatii pe care le castigau la preturi de dumping pentru ca ulterior sa aduca lucrarile la adevarata lor valoare, regii asfaltului din Romania nu s-au prezentat la licitatii pentru patru tronsoane de autostrada de pe Coridorul IV.

Strainii au scos un ghid de evitat Romania. Vezi care sunt punctele slabe
Strainii au scos un ghid de evitat Romania. Vezi care sunt punctele slabe

Hoti de buzunare, caini maidanezi agresivi, carute la drumul mare si cratere in asfalt. Aceasta este Romania in ochii strainilor. Toate aceste minusuri ale tarii noastre se regasesc pe paginile de web ale ministerelor de Externe europene.

Un intreg oras subteran descoperit sub Bucuresti
Un intreg oras subteran descoperit sub Bucuresti

Imediat dupa ce au inceput sapaturile pentru parcarea subterana, muncitorii au dat peste schelete umane si ziduri, toate datand din secolele 18 si 19. Specialistii municipalitatii sustin ca ce au gasit arheologii reprezinta istorie chiar si pentru ei.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.