Un roman se afla in spatele minei de diamante din Sierra Leone

diamante

Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, companie care detine in Sierra Leone mai multe mine de bauxita, a reprodus, intr-o conferinta de presa, zvonul ca un roman detine o mina de diamante in statul african.

Gandul: "Exista o mina de diamante in Sierra Leone detinuta de un roman. Nu stiu cine este proprietarul, mi-au spus si mie colegii de acolo care au aflat de la localnicii din zona. Mina de diamante este situata la 30 km de noi, dar accesul este foarte greu pentru ca trebuie sa treci printr-o zona muntoasa si prin jungla", a declarat Dobra. Singurul roman despre care se stie ca are afaceri in domeniul mineritului in Sierra Leone este Frank Timis, fostul proprietar al afacerii "aurul de la Rosia Montana". Timis este unul dintre cei mai bogati romani (de fapt, cetatean britanic de origine romana) conform topului Forbes, avand o avere estimata la peste 1 miliard de dolari SUA. Din 2005, este presedintele si cel mai important actionar al African Minerals, fosta Sierra Leone Diamond Company. Aceasta companie detine numeroase exploatatii miniere in Sierra Leone, din unele dintre acestea extragandu-se diamante. African Minerals a dat lovitura in martie 2010, cand a descoperit cel mai mare nou (pentru ultimii 20 de ani) zacamant de fier de pe intreg globul - peste 10 miliarde de tone de minerale continand 30% fier. Descoperirea, confirmata de specialisti, a urcat pretul actiunilor African Minerals la un nivel ametitor, fapt care l-a imbogatit pe Timis cu peste 500 de milioane de dolari.

Ziarul Financiar: Euribor s-a dublat in sase luni. Vine scumpirea creditelor Euribor la trei luni, indicatorul de care se leaga costul creditelor pentru clienti, a urcat la 1,17%, de la 0,6% in vara lui 2010, din cauza temerilor ca BCE va majora in curand dobanda-cheie la euro. Creditele in euro, care reprezinta aproape doua treimi din finantarile acordate de banci companiilor si populatiei, se vor scumpi pe masura ce Banca Centrala Europeana (BCE) va majora dobanda-cheie pentru a raspunde presiunilor inflationiste aduse de scumpirea exploziva a petrolului. Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, o crestere a dobanzii cu un punct procentual, pornind de la 5,8% pe an (media pietei in prezent, potrivit datelor BNR) aduce o crestere a ratei lunare cu 20 de euro, la 226 de euro.

Evenimentul Zilei: Ceausescu catre Gaddafi: "Stimate prietene si frate". VEZI corespondenta dintre cei doi dictatori In decembrie 1973, Orientul Mijlociu fierbea: cu doua luni in urma, Siria si Egiptul atacasera Israelul, iar fortele israeliene traversasera Canalul Suez. In spatele celor doua tabere se aflau, ca de obicei, Uniunea Sovietica si SUA. Nebagati in seama, liderii de la Bucuresti si de la Tripoli cautau sa stranga randurile si sa reactioneze pe o singura voce. Intr-o scrisoare trimisa pe 12 decembrie 1973, Nicolae Ceausescu ii propunea lui Muammar Gaddafi ca cele doua tari sa se implice in instaurarea unei "paci juste si trainice" in Orientul Mijlociu. "Am fi bucurosi ca in realizarea acestui obiectiv tarile noastre sa conlucreze in mod util", scria liderul roman. La acea vreme, Romania era singura tara din blocul rasaritean care mentinea relatii diplomatice cu Israelul, ca parte a "independentei" fata de Uniunea Sovietica.

Romania Libera: Dupa cel mai spectaculos avant, cea mai abrupta prabusire. Cum a scazut leasingul cu 85% in doi ani Afacerile companiilor de leasing nu au depasit 650 milioane de euro in 2010, dupa ce la finele lui 2008 piata sarise de 4 miliarde de euro . Leasingul financiar, altadata infloritor, marcheaza de doi ani minim istoric dupa minim istoric ajungand sa reprezinte, la finele anului trecut, doar 10% din ceea ce era inainte de inceputul crizei financiare. BCR Leasing, de exemplu, a doua companie din Romania ca dimensiuni, a acordat anul trecut finantari de doar 18 milioane de euro, cu 87% mai putin fata de 2009 si cu peste 96% mai putin fata de anul 2008, cand administra un portofoliu de aproximativ 500 de milioane de euro.

Citește și
Bechtel
Romania ramane fara "regii asfaltului"? Normele internationale ii alunga

Jurnalul National: Guvernul minte cu nerusinare Parlamentul European Daca s-ar lua dupa raspunsul trimis de ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, Parlamentului European, parintii copiilor cu dizabilitati si autoritatile responsabile de soarta persoanelor cu handicap ar da buzna din toate colturile Uniunii Europene in Romania, pentru a lua lectii de tole­ranta si de protectie sociala. Legi, masuri, programe, bani, toate isi dau mana pentru a se pune in slujba celor aflati in nevoie. Numai ca in spatele cuvintelor frumoase, a citatelor din conventiile internationale la care Romania e parte, a drepturilor con­sfintite prin Constitutie si a ultimei legi ce apara drepturile autistilor, 151/2010, statul roman nu ajuta cu mai nimic acesti copii. Iar gestul extrem al unui parinte de copil autist, Adrian Sobaru, care s-a aruncat in decembrie anul trecut de la balconul Parlamentului Romaniei, a reprezentat pentru ministrul Botis o gluma de Craciun.

Adevarul: Canada trebuie sa spuna cand scoate vizele pentru romani si bulgari, avertizeaza eurodeputatii In iulie 2009 Canada a impus unilateral obligativitatea vizelor pentru cetatenii Republicii Cehe, al caror statut a devenit inegal fata de cel al altor cetateni ai UE."In ciuda faptului ca i s-a solicitat in repetate randuri sa precizeze o data de abolire a obligativitatii vizelor Canada a refuzat sa faca acest lucru", arata declaratia PE. Republica Ceha nu poate introduce in mod autonom obligativitatea vizelor pentru cetatenii canadieni. "Intrucat Comisia Europeana si Consiliul nu actioneaza cu suficient de multa fermitate, le solicitam sa mareasca presiunea politica asupra Canadei pentru a stabili cea mai apropiata data posibila pentru abolirea regimului vizelor pentru cetatenii cehi, precum si pentru eliminarea altor incalcari ale principiului reciprocitatii vizelor cu privire la cetatenii bulgari si romani", sustin semnatarii declaratiei. Potrivit acestora, daca aceasta nerespectare a principiului reciprocitatii nu este rezolvata rapid atunci Comisia trebuie sa ia "masuri drastice echivalente".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Codul Muncii. Cine sunt patronatele si pe cine reprezinta
Codul Muncii. Cine sunt patronatele si pe cine reprezinta

Cateva zeci de federatii patronale pretind ca reprezinta companiile romanesti in relatia cu sindicatele si cu statul, insa cei mai multi patroni nu stiu exact cine si cum negociaza in numele lor.

Romania ramane fara
Romania ramane fara "regii asfaltului"? Normele internationale ii alunga

Specializati in licitatii pe care le castigau la preturi de dumping pentru ca ulterior sa aduca lucrarile la adevarata lor valoare, regii asfaltului din Romania nu s-au prezentat la licitatii pentru patru tronsoane de autostrada de pe Coridorul IV.

Strainii au scos un ghid de evitat Romania. Vezi care sunt punctele slabe
Strainii au scos un ghid de evitat Romania. Vezi care sunt punctele slabe

Hoti de buzunare, caini maidanezi agresivi, carute la drumul mare si cratere in asfalt. Aceasta este Romania in ochii strainilor. Toate aceste minusuri ale tarii noastre se regasesc pe paginile de web ale ministerelor de Externe europene.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.