Preturile la mancare, tot mai mari. Unde se opresc scumpirile?

Ultima actualizare: 24-07-2012 10:46
cumparaturi

Romanii au platit in acest an cu pana la 24% mai mult pe mancare, comparativ cu2009. Cel mai mult au crescut preturile la cartofi, cu 24%, la ulei, cu 16,37%, in timp ce la legume si conserve de legume preturile au fost cu 15% mai mari.

Gandul: Astfel, fata de luna septembrie acest an, in octombrie cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 12%, ouale au avut un pret cu 7,1% mai mare comparativ cu luna anterioara, iar uleiul - cu 4,8%. Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,9% in octombrie, potrivit INS. Iar scumpirile vor continua, dupa cum sustin patronatele din industria alimentara. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune ca orice variatii de preturi sunt posibile pana la sfarsitul anului, in special din cauza materiilor prime.

Romania Libera: Unde se opresc scumpirile Pentru sfarsitul anului, ana­listii financiari estimeaza o inflatie usor superioara valorii actuale comunicate de INS. Economistul-sef de la BCR, Lucian Anghel, apreciaza ca la inceputul anului viitor, inflatia va scadea si va fi sub 8%. „Pana la sfarsitul anului presupunem ca va fi o inflatie usor superioara valorii anuntate pentru luna octombrie de Statistica, probabil in intervalul 8-8,2%. In ianuarie anul viitor va urma o scadere, sub 8%, iar in iulie estimam in jur de 4%. Scaderea consistenta din iulie 2011 va aparea datorita terminarii efectului majorarii de TVA, dupa 12 luni de la modificare", ne-a declarat economistul Lucian Anghel.

Stirile ProTV: Inflatie de aproape 8% in octombrie. Maximul istoric al ultimilor 2 ani De-a lungul intregului an, tigarile s-au scumpit cu 26% din cauza cresterii accizelor, serviciile de apa si salubritate cu peste 15%, biletele de tren cu aproape 14%, iar combustibilii cu peste 11. Din pacate, si ingrijirea sanatatii ne costa mai mult, pentru ca medicamentele s-au scumpit si ele de la inceputul anului cu aproape 8%. BNR a revizuit astfel in urcare prognoza de inflatie pentru acest an, de la 7,8% la 8,2%, desi tinteste o rata anuala de 2,5 - 4,5% in luna decembrie 2010. Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO