Somaj record in randul tinerilor absolventi: 53.000 de licentiati, fara job
Numarul absolventilor de studii superioare care primesc ajutor de somaj a ajuns la aproape 53.000 in luna septembrie, nivel record inregistrat in ultimii 20 de ani, in conditiile in care, anual, aproximativ 100.000 de romani termina o facultate.
Ziarul Financiar: Numarul de someri cu facultate s-a triplat in ultimii trei ani, mai ales ca in 2008 au existat doua generatii de absolventi (cu studii de trei si de patru ani pentru licenta), ca urmare a incheierii Conventiei de la Bologna, care prevede durata studiilor de licenta pe o perioada de 3 ani si masteratul de 2 ani. Rata de angajabilitate a absolventilor a scazut si ca urmare a faptului ca universitatile private si-au pierdut din credibilitate, din cauza problemelor legate de legalitatea diplomelor.
Romania Libera: Cine se teme de autostrada made in China Romania ar fi putut avea sute de kilometri de autostrada in plus , inclusiv un pod nou peste Dunare daca guvernele care s-au succedat de atunci si-ar fi depasit pudorile ar fi vazut interesul national si ar fi acceptat oferta firmelor chineze de a construi si finanta proiecte de infrastructura in Romania. Argumente exista: jumatate din primii zece constructori la nivel mondial sunt din China, aceasta tara are aproximativ 65.000 de kilometri de autostrada ( de cinci ori cat Germania si aproape cat intreaga Europa) iar rezerva valutara a Chinei este de 2.000 de miliarde de dolari, statul chinez acordand imprumuturi cu dobanzi infime firmelor care investesc in afara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Cum a ajuns fierarul Gruia „locomotiva“ tarii Gruia Stoica (42 de ani) este unul dintre cei mai bogati romani, pozitionat pe locul 11 in clasamentul „Forbes Romania 500 de miliardari", cu o avere estimata la 380-400 de milioane euro. In afaceri, Gruia Stoica a adoptat „politica pasilor marunti", achizitionand pachete mici de actiuni in societatile pe care le controleaza. Si-a construit imperiul discret, iar acum afacerile sale sunt raspandite de la un capat la celalalt al tarii. Gruia Stoica este actionarul principal al companiei Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare concurent al companiei de stat CFR Marfa. Infiintata in 2001, GFR este cea mai valoroasa companie din grupul de firme Grampet SA, de asemenea detinut de Gruia Stoica, cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 300 de milioane de euro. GFR opereaza cu 13.500 de vagoane si 260 de locomotive.
Gandul: Ce trebuie sa faci in caz de accident auto. Cum poti solicita despagubiri inainte de reparatia masinii Peste un milion de soferi din Bucuresti si din cateva mari orase din Romania vor primi in urmatoarele zile brosuri informative "Ce faci in caz de accident?". Este vorba despre cea mai mare campanie de informare in domeniul asigurarilor, desfasurate cu sprijinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si al Politiei Rutiere. "Ce se intampla daca nu ai RCA?" "Ce este bonus-malus?" "Cand poti folosi constatul amiabil?" "Ce faci in caz de accident usor/cu victime" sunt cateva dintre intrebarile la care soferii vor primi raspunsuri. Conducatorii auto afla astfel ca pot solicita plata despagubirii inainte de reparatia masinii. In aceasta situatie, compania de asigurari este obligata sa stabileasca valoarea despagubirii in functie de preturile pentru piese, parti componente, materiale si manopera necesare reparatiei, practicate de service-uri si prevazute in sistemele pentru evaluarea daunelor auto.
Jurnalul National: Motivarea CCR, sabia care va taia nodul gordian al Legii educatiei Azi se asteapta ca judecatorii Curtii Constitutionale sa faca publica motivarea deciziei pe care au adoptat-o la data de 3 noiembrie privind existenta unui conflict juridic intre Guvern si Parlament in privinta asumarii raspunderii pe Legea educatiei, decizie care a ridicat la temperaturi record calmul proverbial al liderilor UDMR. Singura solutie care ar putea calma instant nervii din coalitie ar fi, asa cum arunca pe piata PDL, ca in motivarea CCR sa se explice ca, desi conflictul juridic Guvern - Parlament exista, procedura asumarii nu este anulata, deci Legea educatiei in varianta favorizarii invatamantului in limba maghiara ramane valabila. In avanpremiera publicarii motivarii CCR, Jurnalul National a realizat o cronica a scandalului iscat in jurul hotararii judecatorilor constitutionali privind Legea educatiei.
Evenimentul Zilei: De ce trimit mai putini bani romanii din strainatate Efectele recesiunii globale s-au vazut inca de anul trecut, cand romanii emigranti au trimis 4,928 miliarde de dolari. In 2010, numarul emigrantilor romani a ajuns la 2.769.400, adica 13,1% din populatia totala. Principalele tari alese ca destinatie sunt Italia, Spania, Ungaria Israel, SUA, Germania, Austria, Franta si Marea Britanie.