Politicienii locali si afacerile lor cu statul. Prefect:Aduc bani, iau bani
"Aduc bani, iau bani. Acesta este modul de lucru", spune prefectul de Dambovita despre firma sa care are contracte cu statul de 450.000 de euro. "Si daca tot dezbateti subiectul asta, sa le spuneti celor de la guvern macar sa dea banii", spune altul.
Gandul: Majoritatea prefectilor, primarilor, sefilor de consilii judetene si adjuncti ai acestora si-au trecut, in 2010, afacerile pe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face in continuare afaceri cu statul fara a fi acuzati de conflict de interese. Alti demnitari locali nu au avut incredere nici in familie si au pastrat afacerile pe numele lor, chiar daca legea le interzice acest lucru. Acestia se impart in doua categorii: cei care fac afaceri chiar cu unitati de stat care le sunt subordonate(lucru interzis de lege) si cei care fac afaceri cu bani publici care nu provin din bugetul pe care il gestioneaza.
Romania Libera: Ghetea: "Restantele cresc si in 2011" Consumul se va relansa abia in a doua jumatate a acestui an, sustinut si de creditele bancare, considera presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Potrivit acestuia, creditele neperformante vor apasa asupra activitatilor si a profiturilor bancare si anul acesta. „Creditele neperformante vor apasa si in 2011 asupra planurilor si profiturilor bancilor", a spus Ghetea. Oficialul CEC Bank crede ca, in 2011, din punct de vedere bancar, va exista o reluare a activitatii in zona retailului, in special in a doua parte a anului. „Cetatenii vor incepe din ce in ce mai mult sa reia consumul, asta, si pe baza activitatii de creditare pe care bancile o sa o relanseze in a doua parte a anului", a afirmat presedintele ARB. Ghetea se arata impotriva bancilor de nisa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Evenimentul Zilei: Casatoriile se desfac la starea civila si la notar In ultimele zile, primariile au primit zeci de cereri de anulare a casatoriilor, in conditiile in care modificarile aduse de Mica Reforma in Justitie le permit, de acum, ofiterilor de stare civila si notarilor sa ia act de divorturile pe cale amiabila. Mai mult, zeci de persoane au sunat la administratiile locale sa se intereseze despre actele de care au nevoie pentru a pune capat casniciilor in acest mod. De exemplu, la Primaria Sectorului 2 al Capitalei s-au depus cinci astfel de cereri, iar la Starea Civila a Sectorului 4 au fost inregistrate doua dosare. "Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort", se precizeaza in actul normativ.
Jurnalul National: "Vine ambulanta, fa-te ca te doare! Prefa-te ca te doare!" 17 decembrie 2010. O zi ce parea absolut normala. Dar pe care soarta s-a incapatanat s-o scoata din banalitatea ei si s-o transforme intr-o tragedie. Accidentul de circulatie petrecut la intersectia Bulevardelor Basarabia cu 1 Decembrie avea sa ingroape si sa schimbe pentru totdeauna destinele a sase oameni nevinovati. A trecut o luna de la nenorocirea petrecuta intr-o vineri dupa-amiaza. De atunci, singura certitudine este ca au murit patru oameni care faceau dializa de ani buni. Si ca cei doi supravietuitori, Cristian Pintea si Aurica Elena Stanciu, au vietile distruse. Pentru Aurica, 58 de ani, supravietuitoarea din "ambulanta mortii", viata s-a oprit o data cu accidentul rutier. A scapat de moarte ca prin minune. Dar destinul ei s-a frant. Dintr-o singura lovitura, femeia si-a pierdut barbatul si ratiunea de a fi. Isi lasase serviciul pentru a-si ingriji barbatul care avea un picior amputat. Acum risca sa ramana si fara casa, neavand legal drept de mostenitor.
Adevarul: Niciun judet din Romania nu isi permite sa isi sustina pensionarii In Romania, angajatii sunt putini si au venituri mici, pe cand pensionarii sunt multi si, in unele judete, pensiile medii sunt aproape cat salariile medii. Asta reiese din buletinul lunar pe judete realizat de Institutul National de Statistica. In septembrie existau 4,194 milioane de angajati si 5,5 milioane de pensionari, dintre care aproximativ 820.000 lucrau doar in agricultura. Numarul salariatilor il depaseste pe cel al pensionarilor in doar noua judete, dar numai in patru dintre acestea avem de-a face cu o diferenta semnificativa intre cei care contribuie la buget si cei care iau de la buget: Bucuresti (unde exista aproape doi salariati la un pensionar), Ilfov (10 la 7), Constanta (17 la 13) si Timis (aproape 10 la 7). In rest, numarul pensionarilor il depaseste covarsitor pe cel al salariatilor, uneori chiar si cu peste 50%.
Ziarul Financiar: Numarul insolventelor a crescut cu 9% in 2010, dar au scazut puternic radierile si dizolvarile de firme Numarul firmelor care au intrat sub protectia legii insolventei a crescut anul trecut cu 9%, comparativ cu 2009, iar cel al radierilor voluntare cu 292%, scazand, in schimb, cu 78% numarul dizolvarilor voluntare si cu peste 50% numarul suspendarilor de activitate. La 31 decembrie 2010 in Romania erau inregistrate 888.584 de comercianti activi - 256.595 de persoane fizice si 631.989 de firme, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Anul extrem de dificil s-a reflectat in dinamica restructurarii activitatii sau a iesirii de pe piata a firmelor - insolventa, radieri sau dizolvari voluntare - numarul companiilor care si-au inchis portile fiind mai mult decat dublul celor intrate pe piata.