IPS Bartolomeu a lasat un testament. Cine a fost mitropolitul clujean
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a decedat luni seara, in jurul orei 19.25, la Sectia de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca, unde a fost internat lunea trecuta, dupa ce a revenit de la Viena.
EVZ: In ultimele zile de viata, mitropolitul Bartolomeu Anania a fost in coma, stare in care intrat in data de 23 ianuarie 2010, cand inca se mai afla internat la Spitalul AKH din Viena. "Inconjurat de medici, prieteni, ucenici si colaboratori apropiati, trupul Inaltpreasfintitului Bartolomeu a cedat multiplelor afectiuni care i-au marcat ultima perioada de viata", se arata intr-un comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Preotul Bogdan Ivanov, secretarul personal al mitropolitului Bartolomeu, care l-a insotit pe acesta in Austria, a declarat ca mitropolitul si-a dorit foarte tare sa revina la Cluj, de unde sa treaca la cele vesnice. "Starea lui a fost critica si nu s-au putut face prea multe", a spus parintele Ivanov.
Dupa ce a revenit la Cluj, medicii au avut o incercare de a-l scoate din coma indusa pe mitropolitul Bartolomeu Anania, dar nimeni din anturajul acestuia nu a dorit sa semneze pentru un eventual risc care ar fi putut surveni. Surse din cadrul Mitropoliei Clujului au declarat ca joia trecuta episcopii Vasile Flueras si Irineu Bistriteanu au avut o discutie cu medicii Clinicii de Chirurgie 1, care au doit sa il detubeze pe Bartolomeu, pentru a vedea daca acesta va putea sa respire singur. "Nu au vrut sa isi asume niciun risc pentru ca starea de sanatate a IPS Bartolomeu era foarte grava", a spus un preot.
Stirileprotv.ro: Trupul neinsufletit al IPS Bartolomeu Anania va ramane in Catedrala ortodoxa pana la inmormantare, pentru ca oamenii sa-si poata lua ramas-bun. Data urmeaza sa fie stabilita de Biserica. Bartolomeu Anania suferea de inima, si data fiind varsta sa inaintata, ducea o lupta inegala cu boala. El a fost internat intr-o clinica din Viena unde urma sa fie operat. A stat acolo zece zile si, in cele din urma medicii au decis ca o interventie chirurgicala este prea riscanta intrucat la problemele cardiace s-au adaugat cele pulmonare. Anania a fost readus la Cluj si luni seara a suferit un stop cardio-respirator. Pentru odihna sufletului sau se roaga acum, deopotriva, preoti si credinciosi.
Trupul neinsufletit al mitropolitului Clujului a fost depus, luni seara, la Catedrala ortodoxa din Piata "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, dupa ce o scurta slujba de pomenire a avut loc in curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu. Slujba de pomenire, la care au asistat cateva zeci de persoane, a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu preasfintitul Irineu Bistriteanu, dupa care sicriul cu trupul mitropolitului Bartolomeu a fost depus in Catedrala ortodoxa din Piata "Avram Iancu" din municipiu.
"Siciriul va ramane deschis. In catedrala se va putea intra la orice ora, calugarite si preoti vor canta psalmi si vor tine slujbe speciale, timp in care clujenii pot veni sa-si ia adio si sa aduca un ultim omagiu mitropolitului", a spus Preasfintitul Irineu Bistriteanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului.
Adevarul: Mitropolitului Bartolomeu Anania a lasat un testament emotionant scris in „deplina luciditate”, inainte de moarte, sustine Irineu Bistriteanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Intreg testamentul va fi citit, cel mai mai probabil, in cursul zilei de marti. Acesta a precizat ca testamentul lasat este unul extrem de emotionant si a fost scris acum un an. "Este un testament foarte frumos, scris cu mult suflet. E imposibil sa-l citesti, fara sa lacrimezi. Inaltpreasfintitul a cerut sa nu i se ofere distinctii post-mortem, cum sa i se continue opera filantropica, dar si sa avem grija de fundatia care ii poarta numele", a declarat PS Irineu Bistriteanul. Acesta a precizat ca testamentul va fi citit public, cel mai probabil, marti.
Romania libera: Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost deopotriva o personalitate adulata si contestata. Admiratorii sai l-au supranumit "Leul din Ardeal", cu aluzie atat la faptul ca era capabil sa dea dovada de maretie, cat si cu referire la faptul ca era aprig la manie. Adulatorii mitropolitului afirma ca traducerea Bibliei pe care a realizat-o ar fi cea mai buna traducere in limba romana realizata de un slujitor al cultului ortodox. Cei care l-au contestat au facut acest lucru din trei motive. Primul este legat de aspecte tulburi din trecutul inaltului ierarh. Fostul general de Securitate, Ioan Mihai Pacepa, a scris despre el, in cartea "Orizonturi Rosii", ca mitropolitul decedat ar fi fost agent al fostei politii politice.
De asemenea, au fost articole de presa care au aratat ca IPS Bartolomeu ar fi fost colaborator al Securitatii cu numele "Apostol" si ca ar fi participat la supravegherea mitropolituluin ortodox din Sibiu, IPS Antonie Plamadeala. Inaltul ierarh de la Cluj a contestat cu vehementa aceste acuzatii si i-a amenintat cu Justitia pe cei care le-au formulat. El, insa, a refuzat convocarea facuta de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pe motiv de sanatate. IPS Bartolomeu Anania a fost detinut politic, membru al Miscarii Legionare, dupa cum afirma in urma cu cativa ani istoricul Ionut Tene. Admiratorii sai au spus ca acuzele lui Pacepa ar fi, de fapt, o miscare a fostei Securitati, menita sa il discrediteze pe inaltul ierarh.
Cel de-al doilea motiv pentru care a fost contestat inaltul ierarh a fost ostilitatea fata de Biserica Greco-Catolica. Printre altele, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a interzis orice act de slujire al preotilor ortodocsi impreuna cu slujitori ai altor culte crestine. Acest demers a fost apreciat de catre multi intelectuali ca un pas inapoi pe calea ecumenismului. Cel de-al treilea motiv se leaga de ruperea Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului si de crearea unei mitropolii cu sediul la Cluj, independenta de cea de la Sibiu, dupa moartea IPS Antonie Plamadeala, cand in scaunul mitropolitan al Sibiului a fost ales IPS Laurentiu Streza.
Nimeni, insa, nu poate sa conteste faptul ca mitropolitul ortodox a influentat decisiv istoria Bisericii Ortodoxe Romane. Printre altele, el a fost autorul initiativei referitoare la retragerea preotilor ortodocsi din viata politica, dupa ce, anterior, tot el sustinuse implicarea preotilor in politica.