Drumul catre o rata mai mica. Afla cand trebuie sa refinantezi un credit
Tot mai multi romani cu credite luate in anii trecuti se duc la banca pentru a-si refinanta imprumuturile. Specialistii avertizeaza insa ca refinantarea nu este avantajoasa pentru client daca se face in primii ani de la contractarea creditului.
Gandul: "In momentul de fata, posibilitatile de refinantare sunt numeroase. Sunt sanse foarte mari ca la aceeasi rata pe care un client o plateste in momentul de fata, printr-un credit de refinantare chiar sa suplimenteze suma creditului. Alte posibilitati sunt micsorarea ratei ori consolidarea datoriilor lunare intr-o singura rata cu o singura scadenta", a declarat pentru gandul Alina Mosneagu, analist financiar in cadrul retelei www.infobancare.ro. Cat despre moneda preferata, ea spune ca numarul celor care se intereseaza de produsele in lei ocupa primul loc. In ultima luna, aproape 1.800 de potentiali clienti au cautat online informatii despre creditele de nevoi personale in lei, fata de aproximativ 1.400, in cazul celor in moneda europeana, potrivit datelor comunicate pentru gandul de www.infostatistici.ro.
Stirile ProTV: Restructurarea creditelor "reloaded"! Bancile trec la noi reesalonari Cele mai mari probleme le au clientii cu credite de valoare mare cu garantie ipotecara pe perioade lungi de 25-30 de ani. Variantele oferite de banci sunt reducerea ratei lunare pe o perioada de pana la un an, prelungirea cu cativa ani a duratei de rambursare a creditului sau, pentru cazuri exceptionale cum ar fi somajul sau decese in familie, amanarea la plata a 2-3 rate lunare. Bancile spun, insa, ca apar noi clienti care cer prima restructurare. Pentru ca multi clienti au avut nevoie doar de amanarea catorva rate pentru a se redresa, unele banci ofera acum la creditele noi de nevoi personale, cateva rate lunare care pot fi amanate la plata de catre clienti.
Ziarul Financiar: Cu ce raman clientii dupa sase luni de lupta cu bancherii pentru ieftinirea creditelor n batalia pentru aplicarea Ordonantei 50 - aparuta in iunie si care isi propunea sa transparentizeze conditiile de acordate pentru creditele populatiei - mai ramane un singur episod: votul in plenul Camerei Deputatilor, iar bancherii sunt acum in avantaj. La presiunile Bancii Nationale si ale Fondului Monetar International, deputatii din Comisia de Buget Finante au "taiat" din forma ordonantei cele mai puternice prevederi - aplicativitatea si pentru creditele vechi, dar si imputernicirea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului de a decide suspendarea activitatii de creditare in cazul bancilor descoperite cu nereguli la contractele de imprumut.