Caz impresionant. Calaul isi imbratiseaza victima dupa 60 de ani
Care sunt limitele suferintei si alte umilintei? Dar ale bestialitatii? Cum te poti transforma din victima in calaul aproapelui? Raspunsurile la aceste intrebari sunt miza filmului documentar "Demascarea".
Evenimentul Zilei: Filmul aduce, in premiera, intr-un cadru comun, marturiile a opt dintre fostii detinuti politici care au fost victime ale cumplitului experiment. Petrecut intre 1949 si 1951, "fenomenul Pitesti" este explicat pentru prima data exclusiv prin prisma victimelor, documentele facand obiectul unui proiect complementar si premergator, lucrarea "Fenomenul Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate", aparuta la Polirom, scrisa de cercetatorul Alin Mu re san, care este si scenaristul filmului. Filmul mai marcheaza si o alta premiera: imortalizeaza imbratisarea dintre o victima si unul dintre cei ce l-au batut, victima transformata, sub imperiul ororilor, in calau.
Jurnalul National: "Schimb de experienta". Marian Vanghelie vrea la curtea printului Charles Pentru ca s-a spurcat la America, Europa ii vine acum la degetul cel mic lui Marean Vanghelie. Voievodul diplomatiei bucurestene, Marean vrea sa faca schimb de experienta cu printul Charles. Pentru asta, a inceput deja demersurile sa-i calce pragul castelului candva prin aprilie, cand s-o face smogu’ mai frumos si or iesi pasarelele sa ciripeste. Intre timp, isi cauta o umbrela mai ca lumea si si-a pro¬curat de pe un site obscur (sa nu-l stie nimeni) un manual de invatat engleza in 24 de ore. Gud lac, mr. Vanghelie! Jurnalul National anticipeaza imaginar intalnirea dintre cei doi. A! Ca tot e acolo, mistar Vanghelie a zis ca vrea sa faca schimb de experenta… scuze… experienta si cu primarul Londrei, Boris Johnson. Intr-o citadela, intr-un vechi castel,/ Unde cura-n poale un rau maricel,/ Se cam tanguieste printul Charles nitel/ Ca nu stie inca ce program sa-si faca/ Cum sa-l mai largeasca, cum sa-l mai conceapa,/ Pe Vanghele insusi ca sa mi-l incapa/ Intre doua ceaiuri facute apa.
Gandul: Boc: Fenomenul produselor etnobotanice NU VA PUTEA FI ERADICAT COMPLET Fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialistii informand Guvernul ca posibilitatea de multiplicare a acestor substante este nelimitata, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc. "Sunt constient ca acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte. Sunt constient ca nu vom ajunge la eradicarea completa a acestui fenomen, pentru ca, din nefericire, ceea ce specialistii ne-au spus este ca posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitata, combinatii nelimitate pot sa existe, si ca este foarte greu sa gaseasca o formula prin care toate aceste substante sa fie incadrate undeva", a spus Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului. El a anuntat ca intentioneaza sa organizeze, pana la sfarsitul saptamanii, o videoconferinta cu prefectii, pentru a le solicita acestora sa raporteze lunar fiecare masura luata pentru combaterea substantelor etnobotanice, astfel incat acest fenomen sa fie tinut sub control.
Adevarul: Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost Biserica si Armata sunt in continuare in topul celor mai credibile institutii, insa, potrivit unei cercetari IMAS, in perioada 2009 - 2011, ele au inregistrat un trend descendent, fiind influentate de un climat general de neincredere a populatiei. Astfel, daca in ianuarie 2009 Biserica se bucura de 89,3% incredere, in ianuarie 2011 institutia este cotata la 81,9%. Scandalul pensiilor militarilor nu a folosit deloc Armatei, a carei cota de incredere a scazut de la 71, 1%, cat avea in ianuarie 2009, la 63,5%, in ianuarie 2011. Cu toate acestea, cele doua institutii sunt mult deasupra Presedintiei, a Parlamentului si a Guvernului.
Romania Libera: Andi Moisescu: Romanii sunt printre oamenii care au talent in toate domeniile O prezenta echilibrata, chiar usor rezervata, mereu cu zambetul pe buze, Andi Moisescu are doua pasiuni: jazz-ul si spectacolul. Cel care declara ca „intr-o sedinta fac eforturi, in show doar ma manifest natural ", este pregatit, alaturi de ceilalti doi colegi din juriu, pentru startul emisiunii „Romanii au talent". Daca despre „Apropo Tv" Andi Moisescu spune „Sunt eu, proiectat pe televiziune", despre aceasta noua emisiune, recunoaste ca ii vine ca o manusa. Cum este aceasta „manusa" si de ce ar trebui sa o vedem si noi? Ne spune Andi Moisescu: „Cunosteam foarte bine formatul „Got Talent". E foarte popular in toata lumea. Nu m-am gandit niciodata ca as putea sa fac parte din el. Dar acum, dupa ce-am depasit faza preselectiilor, ma intreb cum de nu m-am gandit? Imi vine manusa! Nu fac nici cel mai mic efort. Parca a fost facut pentru mine.
Ziarul Financiar: Record de birocratie: 14 semnaturi pe o foaie trimisa de Ministerul Finantelor Succesiunea de semnaturi si stampile de pe majoritatea documentelor emise de institutiile statului nu face altceva decat sa acopere incompetenta functionarilor din administratie, sector din care au disparut peste 100.000 de oameni anul trecut, dar a carui reforma nu a schimbat nimic. Un articol publicat ieri de Ziarul Financiar a starnit reactii in randul fostilor functionari, care spun ca un document emis de un minister poate avea 14 semnaturi, nu doar 4, cum a prezentat articolul ZF. "Ascunderea dupa stampila e o boala veche, care nu exista numai in Romania. Cu cat sunt mai multe semnaturi si stampile pe un document, cu atat cei care se ocupa de elaborarea lui sunt mai incompetenti, pentru ca fug de responsabilitate", a spus Dumitru Miron, prorectorul Academiei de Studii Economice. El a mai spus ca birocratia este alimentata de volatilitatea legislativa si de incompetenta angajatilor. Concentrarea excesiva pe redactarea si semnarea documentelor (de cele mai multe ori, acte privesc aspecte legislative), si nu pe probleme si solutionarea lor, transforma functionarii romani in angajati care, chiar daca ar vrea sa faca performanta, nu pot, pentru ca sunt ingropati de hartii.