De ce ne intereseaza alegerile din SUA?
Au mai ramas cateva zile pana la ceea ce se anunta a fi cele mai spectaculoase alegeri din istoria omenirii. Ca niciodata, americanii ameninta ca se vor imbulzi la vot cu mic cu mare.
Ca sa nu fie prinse pe picior gresit, autoritatile au fost nevoite chiar sa suplimenteze centrele de votare.
Rezultatul alegerilor restabileste rapoartele de putere. E o lupta a suprematiei din toate punctele de vedere: de la cea militara, pana la cea economica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Valurile pe care alegerile le starnesc dincolo de Atlantic se simt pana la Marea Neagra. Cam pe toate planurile. Daca Obama va fi declarat castigator, nu se va continua politica externa agresiva promovata de Bush. O mare parte a americanilor ar rasufla insa usurati. Dupa opt ani de guvernare sangeroasa (atentatele de la 11 septembrie, razboiul din Irak, razboiul din Afganistan), un ragaz militar ar fi binevenit peste Ocean. Cum suprematia mondiala nu ar mai fi principala grija prezidentiala, cel mai probabil Obama s-ar concentra pe dezvoltarea economica, pe redresarea Statelor Unite in urma cutremurului financiar al ultimelor luni.
Pe de alta parte, victoria lui McCain ar insemna continuarea politicii lui Bush, ceea ce, intr-un fel ne-ar avantaja, pentru ca romanii ar putea primi vize mult mai usor. Politica Partidului Republican mizeaza pe apropierea de tarile ex-comuniste. Asadar, se asteapta ca Romania sa fie ajutata pe plan militar. Totodata, deoarece republicanii sustin o politica fiscala mult mai permisiva, produsele romanesti pot patrunde mult mai usor pe piata americana. Castigarea alegerilor de catre McCain ar putea insemna o improspatare a economiei americane si, implicit, a celei mondiale.
Obama strange banii cu amandoua mainile. Hollywood-ul i s-a asternut la picioare din prima zi in care si-a anuntat candidatura. Imaginea sa de imigrant care a reusit in tara tuturor posibilitatilor se pliaza perfect pe ceea ce masinaria de vise americane promoveaza.
Harrison Ford, George Clooney, Denzel Washington, Tom Hanks sau Jennifer Aniston au sarit cu donatii pentru democrati. Sustinerea de care se bucura Obama nu e neaparat una rationala, cat una entuziasta, euforica, aproape sentimentala si exuberanta, din partea oamenilor simpli care vad in candidatul de culoare un adevarat salvator.
Si McCain are alaiul sau de staruri. Dar mai rezervate, din gama barbatilor duri ai Hollywood-ului: Clint Eastwood, Bruce Willis si Sylvester Stallone. Mai “cumintei” si mai putin extravertiti decat ai lui Obama, reprezentand o alta America, cea conservatoare, hotarata, responsabila.
Iulian Anghel jurnalist la Ziarul Financiar explica implicatiile politice ale alegerilor din SUA, in interviul alaturat.
Sursa: Daniela Petrescu
Etichete: SUA, alegeri, barack obama, george bush, john mccain,
Dată publicare:
31-10-2008 00:00