Vezi aici ce este dioxina si ce efecte are asupra sanatatii tale
Termenul de “dioxine” se refera la un grup de cateva sute de substante chimice. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen.
Majoritatea dioxinelor sunt obtinute prin procese naturale, in cele mai multe cazuri aparand ca o consecinta a activitatilor umane obisnuite. Aceste substante rezulta din procese de ardere cum ar fi arderea deseurilor menajere sau a combustibililor (lemn, carbune, petrol), ca si din incendierea naturala a padurilor. Fumul de tigara contine si el dioxine.
Efectele dioxinei
Rezultatele diverselor studii au evidentiat efectele adverse ale dozelor mari de dioxina asupra sanatatii omului. De aceea efectele nocive asupra organismului depind de mai multi factori, printre care nivelul expunerii, adica doza de toxic, durata si frecventa contactelor organismului cu substanta.
Efectul caracteristic este cloracneea. In afara acesteia, dioxinele mai pot produce si iritatii ale pielii (inrosirea pielii pe zone limitate), decolorare zonala si cresterea excesiva a parului in special pe fata si in partea superioara a corpului.
Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata. Principalul pericol al expunerii la acest toxic il reprezinta riscul cancerigen la adulti.
Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetarile efectuate pe animale de laborator au evidentiat efecte nedorite pe crestere si dezvoltare.
Dioxinele si mediul
Eliberarea dioxinelor in aer permite transportul lor la distante mari. De aceea aceste substante se gasesc oriunde in lume. In apa, dioxinele tind sa se sedimenteze. In felul acesta ele pot fi transportate mai departe sau ingerate de pesti. Descompunerea dioxinelor in mediu necesita foarte mult timp, de aceea ele se pot concentra in lantul alimentar, animalele ajungand sa aiba in corp concentratii mult mai mari decat plantele, apa, solul sau sedimentele. Din aceasta cauza porcinele sunt predispuse de contaminarea cu aceasta substanta.
Tendinta toxicului este de a se acumula in tesutul adipos. Astfel, tot mediul inconjurator este contaminat cu dioxine, cele mai multe astfel de substante sunt preluate din alimentatie, peste 95% provenind din ingerarea grasimilor de origine animala.