Universul, surprins in cea mai detaliata imagine de pana acum. FOTO
Astronomii de la Sloan Digital Sky Survey au dat publicitatii SDSS-III, cea mai detaliata poza facuta vreodata universului. Imaginea are mai mult de un trilion de pixeli si este considerata de o inalta precizie.
Imaginea reprezinta incununarea unui deceniu de "scanare" in detaliu a cerului pe timp de noapte. Ar fi nevoie de mai bine de 500.000 de televizoare de inalta defintie (HD) pentru a o reda la rezolutie completa, anunta The Guardian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
SDSS-III a fost creata cu ajutorul unei camere de 138 de megapixeli, atasata la un telescop de 2,5 metri, la Apache Point Observatory din New Mexico.
Noua imagine o inlocuieste pe cea anterioara, realizata de Palomar Sky Survey in 1958.
Fata de ce a surprins Palomar Sky Survey, in aceasta noua imagine au fost detectate peste o jumatate de miliard de obiecte. De altfel, astronomii spun ca "fiecare pixel contine date in cinci culori diferite".
"Fiecare portiune de cer a fost analizata prin cinci filtre si apoi imaginile rezultate au fost suprapuse," continua acestia.
Oamenii de stiinta vor folosi noua imagine pentru a masura distanta intre galaxiile detectate. In acest fel, se mai face inca un pas care va duce la crearea unei harti 3D a universului, proiect intitulat SDSS-III Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS).
Astronomii spera ca in acest fel se va rezolva misterul "energiei negre". Aceasta tinde sa creasca rata de expansiune a universului intr-un ritm accelerat.
Energie neagra reprezinta 73% din masa totala de energie a universului.
Imaginea a fost facuta publica in cadrul unei reuniuni a Societatii Americane de Astronomie, in Seattle.