The Economist: Niciun politician nu vrea sa rezolve problema romilor
Tapi ispasitori in strainatate si victime ale prejudecatilor acasa, romii din Europa de Est reprezinta o problema pe care niciun politician nu doreste sa o solutioneze, noteaza The Economist.
Slovacia se afla in soc, iar Franta in plin scandal, din cauza felului in care sunt tratati romii, comenteaza The Economist. Aceasta se refera la crimele comise, saptamana aceasta, in capitala slovaca, Bratislava, de un barbat inarmat, care a ucis 7 membri ai unei familii de romi, dupa care s-a sinucis, dar si la expulzarea, din Franta, a sute de romi.
Aceste evenimente pun in evidenta, in opinia publicatiei, dificultatile pe care Uniunea Europeana (UE) le intampina cu privire la "cea mai mare minoritate europeana care nu are un stat".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ei au emigrat cu miile in Occident, in cautarea unei vieti mai bune. In pofida conditiilor mai bune din vestul Europei, ei au fost, insa, rareori primiti cu prietenie, iar politicieni ca presedintele Sarkozy "au exploatat fara mila ostilitatea fata de acesti nou-veniti". Insa, "instinctele demagogice ale politicienilor occidentali palesc in comparatie cu neglijenta omologilor lor din Est", apreciaza publicatia, adaugand, ca explicatie, ca "romii nu prea merg la vot".
Taberele in care romii traiesc in prezent, la periferia unor localitati occidentale, "sunt similare conditiilor de viata din Africa si India, prin lipsurile cu care se confrunta", comenteaza The Economist.
"Poate ca interesul fata de sine poate deveni un mecanism de motivare mai puternic", este de parere publicatia. Banca Mondiala estimeaza costurile esecului politicilor de integrare a romilor in Bulgaria, Romania, Serbia si Cehia la 5,7 miliarde de euro anual.