Terorismul international: fantoma care a aparut dupa 11 septembrie 2001
Evenimentele de acum noua ani au produs schimbari majore in politica internationala, care s-au simtit inclusiv pe pielea omului obisnuit. Dupa 2001, aproape toate aeroporturile din lume si-au schimbat masurile de securitate..
Daca pana la acea data au mai existat atentate, cele din 11 septembrie au aratat lumii intregi ca pericolul este mai viu ca niciodata si ca poate lovi oricand si pe oricine.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ba mai mult decat atat, daca pana la acest moment, fenomene precum terorismul, traficul ilegal de droguri sau arme, migratia ilegala si spalarea de bani erau vazute ca niste concepte aproape separate, dupa 11 septembrie 2001 perceptia s-a schimbat radical.
S-a scos in evidenta faptul ca retelele criminale interne si transfrontaliere foloseau toate aceste mijloace de crima organizata ca o cale de a imbunatati eficienta activitatii lor. Multe state au considerat ca urmatorul "11 septembrie 2001" este posibil sa apara in orice moment, cu diferite tinte, resurse, tehnici sau rezultate.
Din pacate, alte nenorociri au avut loc, concretizate in atentatele de la Madrid, Londra si Bali, demonstrand ca amenintarea terorismului este reala, mai ales ca "inamicul public numarul 1, Osama bin Laden" nu a fost prins nici acum, in ciuda tututor eforturilor comunitatii internationale.
Totodata, a aparut in atentia opiniei publice problema respectarii drepturilor omului. Cele mai mari controverse de dupa 09/11 au fost cele legate de celebra inchisoare Guantanamo Bay si de metodele de interogare folosite de serviciile speciale americane.
Moartea celor aproximativ 3.000 de persoane la 3 septembrie 2001 a schimbat rapid perceptia despre metodele de securitate folosite in marile aeroporturi. Pe 02 aprilie 2008, conducerea "Aeroportului International Aurel Vlaicu" de la Bucuresti dadea publicitatii un comunicat de presa, in care explica schimbarile cauzate de evenimentele din SUA.
"Ca urmare a evenimentelor petrecute la 11 septembrie 2001, reglementarile de securitate aplicate pe aeroport sunt mai riguroase. De aceea, inainte de imbarcare, atat pasagerii cat si bagajele acestora sunt supuse unui control de securitate amanuntit pentru a se preveni introducerea la bordul aeronavelor a armelor, explozibililor sau a altor dispozitive, precum si a obiectelor periculoase, care pot fi folosite pentru comiterea unor acte de interventie ilicita." - se arata in comunicat.
De altfel, si in prezent, aparitia unui pachet/colet/bagaj nesupravegheat intr-o zona aglomerata constituie motiv de alarma pentru orice persoana care este constienta de pericolul terorist.In ceea ce priveste politica externe si relatiile internationale, rand pe rand, administratia americana a introdus sau reintrodus o serie de concepte care au facut cariera in acesti ultimi noua ani.
Astfel, razboiul contra terorismului ("the war on terror"), razboiul preventiv ("preemptive war") sau axa raului ("the axis of evil"), compusa din Irak, Iran si Coreea de Nord, au devenit unele dintre cele mai frecvente expresii din vocabularul diplomatiei americane.