Spune NU HIV/SIDA! Invata sa te protejezi!
Multe persoane considera in mod gresit ca HIV si SIDA inseamna acelasi lucru. Afla cum se transmite, cum traiesc persoanele infectate, care este speranta lor de viata, cat de mult a evoluat medicatia si de ce sunt discriminate persoanele seropozitive.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care ataca sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobandite) este boala, ansamblul de simptome, care apare in faza finala a infectiei cu HIV. Perioada in care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabila, iar in multe cazuri este posibil ca persoana sa nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectata cu HIV poate sa nu prezinte probleme de sanatate, cu toate acestea poate transmite infectia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neaparat a fi bolnav de SIDA.
HIV este prezent in sangele persoanei infectate si in secretiile genitale (sexuale). Astfel, exista risc crescut de infectare cu HIV in urmatoarele situatii: contact sexual neprotejat, utilizarea in comun a seringilor, forfecutelor de unghii, lamei de ras, periutei de dinti, practica fratiei de cruce, contacutul direct cu sangele unei persoane infectate, transfuzii de sange de la o persoana infectata. De asemenea, virusul se poate transmite de la mama la fat in timpul sarcinii, la nastere sau la alaptare.
Situatiile in care exista risc moderat de infectare sunt: contact sexual oral neprotejat sau in cazul unei rani superficiale pe piele care intra contact cu sangele unei persoane infectate. Asta nu inseamna ca HIV nu se transmite, existand totusi cazuri in care virusul s-a transmis si astfel.
HIV nu se transmite prin: strangere de mana, sarut, imbratisare, tuse, stranut, toalete, transpiratie, piscine, lingurite, furculite si alte tacamuri, autobuz, scaune, birouri.
Daca o persoana banuieste ca s-ar putea sa fi luat virusul HIV, de exemplu in cazul unui contact sexual neprotejat, este indicat este sa faca un test. Testul se efectuaza la trei-sase luni dupa momentul presupusei infectari. In cazul unui rezultat pozitiv, ceea ce inseamna ca persoana este infectata cu HIV, impreuna cu medicul infectionist persoana decide daca incepe sau nu un tratament.
Persoanele seropozitive au dreptul la confidentialitate. In momentul in care afla ca e infectat cu HIV, este recomandat sa isi anute toti partenerii sexuali pe care i-a avut, dar ramane la decizia persoanei respective pe cine anunta, cum anunta si daca anunta. Dar au si obligatii si anume de a-i proteja pe cei din jur in caz de accident, taiere, iar o infectare voita, premeditata se pedepseste cu inchisoare.