Bacteria care se transforma in beton. "Panseaza" crapaturile instant
O bacterie, modificata genetic, care se transforma in beton la contactul cu acesta, este soluta gasita de inginerii britanici pentru a repara crapaturle din structura constructiilor. Poate asa vom reusi si noi sa reparam cladirile cu bulina.
Aceasta bacterie a fost “prelucrata” in laboratoarele britanice si s-a ajuns intr-un punct in care ea poate produce un soi de adeziv special care se cimenteaza perfect in crapaturile structurilor de beton.
Microbul modificat genetic este programat sa intre in cele mai fine fisuri, iar cand ajunge acolo sa produca o mixtura de carbonat de calciu si lipici bacterian. Apoi bacteriile mor frumos, ordonat, intarindu-se intr-o structura foarte, foarte dura. De fapt, cercetatorii spun ca este la fel de duca ca si betonul in care se fixeaza.
Bacteria e la care au pornit inginerii cercetarea se numeste Bacillus subtilis si se gaseste in sol. Dupa modifcarile aduse, cercetatorii i-au spus “agentul vindecator de cladiri - BacillaFilla", scrie MSNBC.
Aceasta basterie a fost creata special pentru zonele in care nu se poate ajunge pentru consolidare. Acolo unde nu se poate evacua un intreg zgarie-nori, pentru a interveni cu utilaje specifice. Sau unde structura de rezistenta poate fi reparata doar prin astfel de mijloace.
Se pare ca bacteria “panseaza” locul crapaturii atat de bine si este atat de rezistenta incat o reparatie de acest fel arata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
In plus, este si mult mai prietenoasa cu mediul, spun cei care au inventat procedeul. "Cam 5% din tot dioxidul de carbon eliberat in atmosfera de catre activitatile umane, provine din industria cimentului, contribuind serios la incalzirea globala”, spune proiectantul de constructii Jennifer Hallinan, de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.
Sporii BacillaFilla incep sa germineze doar la concatcul cu cimentul, ghidati in mod special de pH-ul acestui material de constructie. Asta impiedica bacteria sa se inmulteasca in locuri nedorite si sa dauneze, in loc sa repare.
Asteptam ca inventia sa fie folosita pe scara larga si vom vedea ce efect va avea in crapaturile cat fereastra, din cladirile cu bulina, din Capitala. Sa speram, insa, ca bacteria britanicilor ajunge la noi mai repede decat urmatorul cutremur de mare intensitate.