Rumano, busco empleo
Din cei aproximativ 800.000 de romani care locuiesc in Spania, circa 100.000 s-au vazut in situatia de a-si pierde slujbele din pricina crizei financiare. Dar nu vor sa se intoarca acasa!
In conditiile in care Spania se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din ultimii ani, romanii din Peninsula ar putea fi nevoiti sa se intoarca acasa. Astfel, daca in luna august numarul somerilor romani era de putin peste 20.000, la inceputul lunii noiembrie numarul acestora a crescut de cinci ori. In luna octombrie, ministrul muncii si imigrarii din Spania, Celestino Carbacho, stabilea in cadrul unei reuniuni cu consilierul roman pentru emigrare, Petre Roman, un protocol prin care sa-i "ajute" pe romani sa se intoarca in patria natala.
Pe ce se baza dorinta Romaniei de a absorbi atat de multa forta de munca? "Cresterea economica majora si nevoia de muncitori", sustinea guvernul roman, in timp ce omologii iberici se aratau ingrijorati de efectele crizei asupra sectorului constructiilor, pe care s-a bazat in ultimii ani dezvoltarea economica a Spaniei.
Numai ca socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ. Romanii nu se grabesc sa se intoarca acasa si sa dea euro din mana pe leul de pe gard: statul spaniol le ofera un ajutor de somaj de 700 de euro, dublul salariului pe care l-ar castiga daca s-ar intoarce in tara, spun ei. In plus, nici Romania nu mai pare sa stea pe roze si sa priveasca nepasatoare la turbulentele prin care a trecut intreaga lume.
Situatia celor care lucreaza in Spania cu forme legale este inca una confortabila, dat fiind ca ei beneficiaza de ajutorul statului spaniol. Mai greu le este celor care lucreaza ilegal, primii afectati de criza si poate primii care vor da bir cu fugitii.
Discursul despre cresterea economica fara precedent a Romaniei s-a mai domolit si au inceput sa apara temeri ca efectele crizei vor fi vizibile si la noi abia incepand cu primavara anului viitor. Adica exact din momentul in care muncitorii de prin strainatate vor veni sa-si petreaca Pastele acasa si isi vor da seama ca nu mai au la ce sa se se intoarca. Este insa statul roman capabil sa asimileze atata forta de munca si sa ofere atatea slujbe?
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: Spania, romania, somaj, slujbe, piata fortei de munca,
Dată publicare:
06-11-2008 00:00