Criza economica loveste in piata fortei de munca? Interviu cu Sorin Paslaru

Ultima actualizare: 20-01-2012 21:18

Pentru prima data de la inceputul crizei financiare, romanii se confrunta cu perspectiva sumbra a pierderii slujbei. Ne explica fenomenul redactorul sef al Ziarului Financiar.

Au fost niste estimari, niste previziuni. Nu inseamna ca maine se va intampla asta, pentru ca economia inca absoarbe foarte multe locuri de munca, sunt proiecte in desfasurare, sunt investitii care se fac.
Sorin Paslaru, redactor sef Ziarul Financiar
Efervescenta din ultima perioada de pe piata locurilor de munca ar putea sa se mai domoleasca in contextul crizei economice internationale. 

Nu s-a mai vorbit de ceva vreme despre somaj, in schimb am auzit de nenumarate ori ca salariile au crescut nejustificat, mai mult decat productivitatea. 

"Este posibil, ca urmare a accesului la finantare, sa se realizeze o selectie, asa incat in urmatorul an, in doi ani, nu va mai fi la fel de incinsa piata fortei de munca, iar somajul ar putea creste usor", este de parere Sorin Paslaru.

Afectate vor fi in primul rand sectoarele imobiliar, auto sau de bunuri si servicii de care oamenii se pot dispensa.

Efectele crizei vor fi resimtite in principal in cadrul companiilor romanesti care au crescut prin intermediul creditelor si care nu vor fi capabile sa faca fata si sa absoarba socurile.

In ceea ce priveste multinationalele, acestea nu asteapta neaparat momentele de criza pentru a face restructurari. Marile companii sunt mereu in tensiune, facand mereu mutari de ordin strategic sau structural, independent de starea economiei.

Pe termen mai lung, toate companiile ar putea beneficia de pe urma crizei in ceea ce priveste o mai buna selectie a personalului. 

Dupa ce goana nebuna dupa angajari se va fi terminat, firmele vor putea sa-si puna in aplicare criteriile de selectie si sa cearna mai riguros candidatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO