Premiul Nobel: Din 1901, pana azi


Ultimul update: Sambata 06 Octombrie 2012 05:57
Data publicarii: Luni 06 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Exclusiv online
Premiul Nobel

Cand a inventat dinamita, Alfred Nobel era convins ca va reusi sa opreasca razboiul.

“Cand doua armate de putere egala se pot anihila reciproc, intr-o clipa, atunci toate natiunile civilizate se vor retrage si isi vor dizolva trupele”.
Alfred Nobel

Din pacate, lucrurile nu prea au mers conform planului. 

Ceea ce a functionat insa au fost premiile anuale, decernate din 1901 si care ii poarta numele. Acestea au ramas cea mai prestigioasa distinctie intelectuala din lume.

Nobel a trait toata viata in singuratate, printre inventiile sale, dintre care a patentat 355. Dupa moartea sa, executorii testamentari au descoperit ca acesta crease in secret cinci premii anuale - pentru chimie, fizica, literatura, medicina si pace- pentru a celebra “cel mai mare beneficiu adus  umanitatii”. Toti au ramas surprinsi. 

“A fost nevoie de cinci ani pentru ca premiile sa inceapa sa fie decernate”, declara Hans Jornvall, secretar al Comitetului Nobel la Karolinska Institutet, grupul care alege premiile Nobel pentru medicina. Initial, Alfred Nobel a donat 33 de milioane de coroane suedeze, aproximativ 4, 6 milioane de dolari, dar premiile se dau si azi din dobanda anuala a averii acestuia.

Fiecare premiu este decis de insitutii separate, care formeaza adunari pentru a hotari castigatorii. Premiul pentru pace este decis de cinci membri ai parlamentului norvegian. Castigatorii premiului Nobel trebuie sa fie in viata – nu exista premii post mortem. Castigatorul este decis prin votul umanitatii.  

Premiul pentru literatura este cel care starneste controverse aproape de fiecare data. Sartre l-a refuzat in 1964, dar familia sa a solicitat banii dupa moartea acestuia. Pablo Neruda si-a dorit atat  de mult un premiu, ca atunci cand in sfarsit l-a castigat a invitat scriitorii si academicienii suedezi la vila sa de la malul marii. Bob Dylan a fost nominalizat de sase ori, iar Jerry Lewis o singura data. In 2004, premiul pentru literatura a mers in Austria, la feminista Elfriede Jelinek, fapt extrem de controversat.

Henry Kissinger si  Le Duc Tho au impartit premiul in 1973. Tho l-a refuzat, motivand ca in tara sa nu era pace.

O parte a descoperirilor castigatorilor premiilor Nobel s-au dovedit a fi gresite. Nobelul pentru medicina din 1926 a fost acordat lui Johannes Fibiger, care credea ca viermii cilindrici cauzeaza cancerul. Fals! Un an mai tarziu, psihiatrul Julius Wagner-Jauregg a castigat pentru injectarea cu malarie a pacientilor care sufereau de sifilis (n-a fost o idee prea buna). 

Totusi, majoritatea premiilor au fost oferite unor descoperiri de marca, precum razele X, fizica cuantica, penicilina si unor lideri respectati Martin Luther King, Albert Einstein, Nelson Mandela.

Laureatii de anul acesta vor castiga o medalie si 1,4 milioane de dolari, precum si satisfactia de a fi intrat in cel mai exclusivist club al lumii.

Sursa: Timesonline

Premiul Nobel: Doi francezi si un german, laureati pentru medicina
Premiul Nobel: Din culisele celei mai ravnite distinctii
Premiul Nobel: Din culisele celei mai ravnite distinctii
VIDEO PROTVPLUS.RO