"Mai devreme sau mai tarziu, consumul de marijuana tot va fi legal"
Aceasta este concluzia directorului Aliantei pentru Politica Drogurilor din SUA, Bill Piper. Intr-un editorial postat pe site-ul CNN, el sustine ca razboiul Statelor Unite impotriva consumului de droguri a fost, de-a lungul anilor, inutil si fara rezultate.
"Este la fel de predictibil, asa cum soarele rasare in fiecare zi", scrie despre legalizarea consumului de marijuana, Bill Piper.
In continuare, el noteaza ca, desi politia a operat mai mult de 850.000 de arestari anul trecut, cauzate de marijuana, un raport recent guvernamental arata ca numarul tinerilor care consuma aceasta planta interzisa a crescut cu 9%.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu trei zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Aceste date ii va determina, probabil, pe unii cetateni ai SUA sa ceara guvernului sa creasca numarul de taxe si sa stranga bani pentru programe, sa mareasca programele antidrog si sa aresteze si sa incarcereze mai multi oameni.
"Adica sa faca exact ce s-a facut si pana acum", scrie directorul Aliantei pentru Politica Drogurilor din SUA.
Din fericire, "reforma nimicului" incepe sa piarda tot mai multi adepti, iar numarul americanilor care au ajuns la concluzia ca razboiul drogurilor a fost pierdut a ajuns acum la 76% din populatie.
"Asa ca milioane de oameni vor o schimbare", se mai arata in editorialul de pe CNN.
In cei aproape 40 de ani de cand presedintele Nixon a declarat razboi consumului si traficului de droguri, zeci de milioane de americani au fost arestati, iar miliarde de dolari au fost cheltuite ...in van. Si, cu toate acestea, drogurile sunt la fel de accesibile si acum, in 2010, la fel cum erau inainte
Ba, mai mult decat atat, scrie Bill Piper, este foarte greu sa gasesi o oficialitate a SUA, care sa nu fi consumat marijuana sau alte droguri ilegale.
"Presedintele Obama a consumat droguri. Fostul presedinte George W. Bush a facut niste declaratii, inregistrate, care arata ca si el a consumat. Apoi, mai este Bill Clinton, deja faimos pentru ca a spus ca a fumat un joint, dar nu a inhalat...Al Gore, Newt Gingrich si Sarah Palin recunosc si ei ca au consumat droguri." - scrie Bill Piper.
Ceea ce "prohibitia" a facut cu alcoolul, se intampla acum cu drogurile si crima organizata. In loc ca fenomenul consumului de droguri sa fie controlat, guvernantii SUA au preferat sa cedeze controlul a aproximativ 400 de miliarde de dolari pe an ... gangsterilor si crimei organizate.
In Mexic, unde anumite zone ale tarii seamana cu orasul Chicago aflat sub asediul lui Al Capone cu steroizi, 28.000 de oameni au murit de cand presedintele Calderon a lansat un razboi, in urma cu trei ani.
In schimb, guvernul american nu da publicitatii cifrele numarului de morti din randul ofiterilor si civililor - se mai arata in editorialul de pe CNN - insa este de presupus ca in fiecare zi au loc tragedii, din cauza acestui razboi al drogurilor.
In luna noiembrie, cetatenii statului California vor vota asupra unui amendament, care prevede legalizarea consumului de marijuana, la fel ca in cazul alcoolului. Deocamdata, parerile celor pro si contra sunt egale: 50-50.
Directorul Aliantei pentru Politica Drogurilor crede insa ca, chiar daca acest amendament va cadea la vot, va fi doar o situatie temporara, deoarece suportul consumului de marijuana este in continua crestere, si nu numai in California.
"Progresul nu a fost niciodata acceptat, de nimeni" - isi incheie Bill Piper, editorialul, pe site-ul CNN.