Explozie controlata pe Luna ! NASA cauta apa!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: VEZI MOMENTUL IMPACTULUI! Este sau nu apa pe Luna? In ce cantitate? Cum ajungem la ea? Sunt intrebari la care specialistii promit ca vom avea, in cateva saptamani, raspunsuri.


NASA a dus la bun sfarsit, vineri, un experiment revolutionar, care ar trebui sa insemne un alt pas urias pentru omenire, dupa "borna" 1969. Polul sud al Lunii a "suportat" doua explozii controlate, in urma carora pamantenii vor sa afle daca pe satelitul natural al Pamantului exista sau nu apa.

Misiunea LCROSS

La finalul misiunii LCROSS, un proiect de 79 de milioane de dolari, naveta Atlas V a fost separata de varful sau,  Centaur, la aproximativ 87.000 km de suprafata Lunii. 

Cu o viteza de 2,5 km/s (9000 km/h), Centaur a "lovit" primul, la 14.31 (ora Romaniei). Dupa cateva minute in care instrumentele de bord au primit date generate de norul rezultat in urma impactului - facut aproape vertical, la un unghi de 80 de grade -  nava insasi a provocat cea de-a doua explozie controlata.  Era 14 si 36 de minute, ora Romaniei.

Citește și
Hubble - aripi de fluture
Aripi de fluture in spatiu! Imagini impresionante trimise de Hubble!
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Un moment poate prea putin vizibil pentru milioanele de telespectatori, care se asteptau ca transmisia LIVE facuta de NASA, sa le arate cadre apocaliptice,  ca dupa un bombardament veritabil. Dar, un moment care ar putea intra in istorie: expertii Agentiei Spatiale spun ca ceea ce s-a intamplat astazi ii va ajuta sa afle un lucru esential. Chiar daca raspunsul va fi "Nu, nu exista apa pe luna",  misiunea este o reusita.

"Instrumentele stiintifice din cadrul LCROSS au functionat la parametri inalti. Ne-am trezit cu o multime de informatii ce ne vor ajuta sa intelegem si mai bine ce se intampla pe Luna", a declarat Anthony Colaprete, project scientist la centrul de cercetari NASA de la Moffet Field.

 

Cei care fac parte din proiectul LCROSS sustin, insa, ca nu vom sti decat peste cateva saptamani daca pe Luna este sau nu apa.

Sursa foto: NASA

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Au fotografiat Pamantul de la 28 de km altitudine cu aparatura de 148 USD
Au fotografiat Pamantul de la 28 de km altitudine cu aparatura de 148 USD

"Nu incercam sa ne batem joc de NASA!'. Asta sustin doi studenti de la celebrul Institut de Tehnologie din Massachusetts, care au reusit sa fotografieze Pamantul de la 28 de kilometri altitudine folosind aparatura de 148 de dolari.

Aripi de fluture in spatiu! Imagini impresionante trimise de Hubble!
Aripi de fluture in spatiu! Imagini impresionante trimise de Hubble!

Telescopul spatial Hubble, despre care se spune ca a revolutionat astronomia, modernizat printr-o misiune NASA in luna mai, a transmis noi imagini spectaculoase catre Terra.

Crater cat Pamantul, pe Jupiter!
Crater cat Pamantul, pe Jupiter!

Un astronom australian, amator, a descoperit pe suprafata planetei Jupiter un crater de dimensiunea Terrei, ce pare sa fi fost provocat de ciocnirea cu o cometa sau un asteroid.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.