Crater cat Pamantul, pe Jupiter!

Ultima actualizare: 16-10-2012 22:02
Jupiter
Reuters

Un astronom australian, amator, a descoperit pe suprafata planetei Jupiter un crater de dimensiunea Terrei, ce pare sa fi fost provocat de ciocnirea cu o cometa sau un asteroid.

Australianul Anthony Wesley folosea un telescop artizanal, in curtea casei sale din Murrumbateman, o localitate de langa Canberra, cand a observat ca o pata intunecata a aparut brusc pe o parte a planetei Jupiter, la ora 01.00, pe 19 iulie.

"Nu-mi venea sa cred. Mi-am spus <asta nu era aici inainte> si am realizat ca Jupiter chiar fusese lovit de ceva", a declarat acesta pentru The Times.

Consultantul IT in varsta de 44 ani, care petrece aproximativ 20 de ore pe saptamana observand planeta, a anuntat imediat NASA in legatura cu descoperirea sa. Agentia a inceput sa adune dovezi pentru a confirma teoria unui impact cu un alt corp ceresc. Folosind un telescop cu infrarosu, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca cel mai probabil Jupiter a fost lovit in zona sudica de a o cometa sau de un bloc masiv de gheata din vecinatatea planetei.

Glenn Orson, specialist al NASA, il lauda pe Wesley, spunand ca "am fost extrem de norocosi sa vedem exact in acel moment partea potrivita, la ora potrivita. Nici daca am fi planificat totul nu ar fi putut iesi mai bine."

Aceasta coliziune are loc la 15 ani dupa ce cometa Showmaker-Levy 9 a lovit planeta Jupiter, in 1994.

Citeste și...
Dezastre in spatiu
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO