Primul pas pe Luna! Azi se implinesc 40 de ani

Ultima actualizare: 08-05-2012 21:13
Primul pas pe Luna! Azi se implinesc 40 de ani...
Primul pas pe Luna! Azi se implinesc 40 de ani...

Mai mult de 600 de milioane de oameni au urmarit pe 20 iulie 1969 la 02:56 GMT, de pe pamant, clipa in care astronautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin au pasit pe Luna.

Armstrong a declarat, imediat dupa ce a pus piciorul pe Luna: "Este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire".

"Am venit cu ganduri pasnice"

Momentele istorice au fost "capturate" de camerele TV instalate de Eagle si pornite de Armstrong.

Armstrong si-a petrecut primele minute pe Luna facand fotografii su luand mostre de pamant ca, in cazul in care misiunea se incheia brusc, oamenii de stiinta sa poata aduna cat mai multe informatii.

Armstrong si Edwin "Buzz" Aldrin au strans informatii si au facut mai multe exercitii inainte de instalarea steagului american la 03:41 GMT.

De asemenea, au dezvelit o placa care purta semnatura presedintelui Nixon si inscriptia: "Aici, oamenii de pe planeta Pamant au fost primii care au pus piciorul pe Luna in 1969. Am venit cu un mesaj de pace pentru toata lumea."

Dupa ce au filmat totul cu o camera de televiziune, astronautii au primit un mesaj din partea presedintelui american care se afla la Casa Alba: "Acesta pare sa fie cel mai important telefon care s-a dat vreodata".

Mai multe tari printre care si Marea Britanie au trimis mesaje de felicitari pentru Statele Unite.

In timp ce Aldrin si Armstrong colectau mostre, Michael Collins spunea turnului de control din Houston ca a orbitat cu succes pe Luna cu naveta Columbia, iar decolarea a fost programata la 17:50 GMT.

Stiati ca...

Dupa revenirea pe pamant, Armstrong a declarat ca ar fi spus: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" si nu "That's one small step for man, one giant leap for mankind", ceea ce a denaturat intelesul sintagmei care a devenit foarte curand cunoscuta la nivel global.

Neil Armstrong si Edwin Aldrin au petrecut, in total, 21 de ore pe Luna, dintre care doua ore si jumatate in afara modulului de aterizare.

Dupa ce s-au reintors pe naveta mama Columbia, astronautii inclusiv Collins au parasit orbita Lunii pe 22 iulie si s-au intors pe Pamant pe 24 iulie.

Cei trei barbati au stat urmatoarele 21 de zile in carantina la o baza militara americana, o procedura care a fost eliminata in urmatoarele misiuni pentru ca nu s-au gasit organisme straine in corpurile astronautilor.

Un numar de zece astronauti au calatorit pe Luna in alte sase misiuni, ultima fiind Apollo 17, care s-a incheiat in 1972.

Un studiu asupra audientelor TV, efectuat pe un esantion de 3.000 de telespectatori, plaseaza pe locul intai momentul in care Neil Armstrong a pasit pe Luna la capitolul evenimente memorabile.

NASA planuieste sa se intoarca pe Luna in 2020.

Surse: BBC, NASA, The Telegraph, Descopera

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO