Top 10: cele mai tari inventii in 2010

Joaca de-a Dumnezeu! A readus la viata o bacterie moarta!

Cercetatorul care a creat viata in laborator, exoscheletul care ajuta persoanele paralizate sa mearga sau tantarul imun la malarie. Toate acestea sunt parte din topul celor mai ingenioase inventii din 2010. Afla care sunt celelalte!

Prima celula sintetica

Un om de stiinta american a creat viata intr-un experiment de laborator in care a reusit sa invie o bacterie moarta. Controversatul doctor biolog Craig Venter a extras in prima faza gene dintr-o bacterie numita Mycoplasma capricolum. Apoi a facut siruri de ADN artificial pe care le-a plasat in bacteria moarta. Aceasta a revenit la viata si a inceput sa se multiplice.

Plamanii artificiali

Un laborator american a creat, in premiera mondiala, in organismul unor soareci, perechi de plamani. Cercetatorii de la Universitatea Yale au prelevat tesut pulmonar de la soareci adulti din care au extras diversi compusi celulari. Oamenii de stiinta au pastrat matricea pulmonara continand celulele si structura bronsica, caile respiratorii si sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structura de baza pe care au crescut noile celule pulmonare.
Acestia au cultivat o combinatie de celule susa si pulmonare pe aceasta matrice, intr-un incubator care reproducea anumite conditii din mediul intrauterin. In acest fel, ei au obtinut celule pulmonare perfect functionale. Dupa ce au fost transplantati pe soareci, acesti noi plamani au functionat in regim normal, pentru perioade de timp cuprinse intre 45 si 120 de minute.

Citește și
insula tropicala
A murit incercand sa faca o fotografie! Top 10 cele mai horror concedii
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Tantarul imun la malarie

Cea mai enervanta insecta cunoscuta a avut un an prost. Tantarii sunt responsabili de transmiterea malariei la 250 de milioane de oameni anual, dintre care un milion isi pierd viata. Cercetatorii Universitatii din Arizona au creat o specie de tantari imuna la parazitul Plasmodium, agentul care cauzeza malaria si care este transmis de tantari. Urmatorul pas este ca noul tantar sa fie transformat intr-unul mai agresiv care, odata eliberat in salbaticie, sa elimine tantarii existenti acum.

Exoscheletul eLegs

Inventat in beneficial persoanelor paralizate, eLegs este un exoschelet inovativ, un fel de robot prostetic care foloseste inteligenta artificiala ca sa “citesca” gesturile bratelor cu ajutorul unui set de carje, simuland mersul. A fost inspirat de exoscheletele folosite de militari in armata ca sa ridice greutati. Va ajunge in magazine in 2013.

Incubatorul Neo Nurture

Este construit din parti de masini reciclate si a fost inventat de un grup de studenti americani. Farurile asigura incalzirea incubatorului, un ventilator de bord asigura circulatia aerului, farurile intermitente si sistemul de alarma al usilor este folosit pentru a avertiza medicii daca sistemul de incalzire se defecteaza. Incubatorul poate fi alimentat de la o baterie de motocicleta.

Costumul Iron Man

Cercetatorii lucreaza la un costum special, care amplifica puterea unui om de aproape 20 de ori. Fie ca este vorba de ridicarea unor greutati sau de spargerea zidurilor. Scheletul exterior este realizat din metal si are mecanisme hidraulice, iar cei care il poarta pot face munca a trei oameni. Cercetatorii din Salt Lake City au creat costumul pentru situatiile in care soldatii sunt nevoiti sa care echipamente grele. Pretul unui astfel de costum nu este insa deloc de neglijat: 150.000 de dolari.
 

Autobuzul pe sub care trec masini

Chinezii vor sa revolutioneze lumea cu un nou model de autobuz care ar duce la diminuarea blocajului din trafic cu 20-30%. Practic, acest tip de autobuz este construit in asa fel incat masinile sub doi metri inaltime sa poata trece pe sub el. Modelul arata asemenea unui metrou, dar creat in asa fel incat sa poata fi integrat in traficul de suprafata. Are o inaltime de 4,5 metri si este conceput pe doua niveluri. Primul permite accesul masinilor pe sub el, iar cel de-al doilea ii gazduieste pe calatori. Alimentat cu electricitate sau energie solara, autobuzul poate ajunge la o viteza de 60km/ora in timp ce transporta intre 1.200 si 1.400 de pasageri. Un astfel de model are nevoie de o cale de acces lunga de circa 40 de km.

Masina zburatoare

Masina zburatoare, Terrafugia Transition, un avion usor care se transforma in masina, a primit unda verde de la Administatia Federala de Aviatie a SUA. Proiectata ca o “aeronava sportiva usoara”, Terrafugia Transition cantareste 600 de kilograme si este cel mai mic avion pentru uz privat aflat in clasificarile Administratiei Federale de Aviatie din SUA. Producatorul nu a putut sa incadreze elementele de siguranta, ca de exemplu airbagurile, in greutatea specifica avioanelor sportive. Insa, in mod unic, Administratia Ferderala de Aviatie i-a permis incadrarea la aeronave sportive, in ciuda celor 50 de kilograme in plus. Aparatul atinge in zbor 185 de kilometri pe ora si are o autonomie de 740 de kilometri. Are nevoie de o pista lunga de aproximativ 500 de metri pentru decolare si incape intr-un garaj obisnuit. Pretul per exemplar a fost calculat la 194.000 de dolari.

Trenul alimentat cu... grasime de vaca

Circula zilnic intre Oklahoma si Fort Worth, Texas, si functioneaza pe baza de biocombustibil, obtinut din grasime expirata de vaca, care polueaza mai putin chiar si decat bioconbustibilul obtinut din plante.

iPad

Un amestec de calculator si telefon mobil. I-Pad-ul pare sa aiba in opinia producatorilor raspunsuri la toate problemele: poate rula filme sau jocuri, poate functiona pe post de agenda, biblioteca electronica sau galerie foto. Asta pe langa tehnologia 3G, conexiunea Wi-Fi si bateria care rezista 10 ore... Da, spun criticii, dar nu poti deschide doua aplicatii in acelasi timp, un mare impediment pentru utilizatorii obisnuiti sa sara de la o fereastra la alta a diverselor aplicatii. Alte neajunsuri: tableta iPad nu are deloc camera foto/video sau intrare USB, pentru a putea conecta alte aparate la ea. Si nici prea usoara nu este: cantareste 680 de grame. Ti-l doresti? Te va usura de 500 de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
TOP 10 cele mai scumpe accidente din istorie! Masurate in dolari si victime
TOP 10 cele mai scumpe accidente din istorie! Masurate in dolari si victime

De-a lungul istoriei, oamenii au fost predispusi accidentelor. Cele care se intampla pe sosele aproape ca le treci cu vederea in fata a ceea ce urmeaza sa va enumeram.

A murit incercand sa faca o fotografie! Top 10 cele mai horror concedii
A murit incercand sa faca o fotografie! Top 10 cele mai horror concedii

Cand spui concediu, spui relaxare, distractie si clipe de neuitat! Memorabile sunt si povestile de mai jos, numai ca, din pacate pentru protagonisti, nu in sensul pozitiv al cuvantului! Descopera aici cele mai groaznice intamplari din vacante!

Si-a omorat in bataie servitorul! Top 10 sefi malefici
Si-a omorat in bataie servitorul! Top 10 sefi malefici

Nu ai vrea sa-i ai ca sefi! Isi bat angajatii, ii concediaza pentru ca sunt in coma sau pentru ca recuperarea dupa operatia la inima dureaza prea mult. Unul dintre ei i-a spart unei femei nasul, fortand-o sa sarute un alt angajat. Afla-le povestile!

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.