Inca o explozie solara. Particulele vor atinge Pamantul zilele urmatoare

Ultima actualizare: 07-06-2012 12:27
Aurora boreala, furtuna solara

O a doua explozie solara in mai putin de o luna s-a produs miercuri si a fost atat de puternica incat a generat in nordul Terrei lumini atat de stralucitoare care s-au vazut de la New York.

Explozia s-a produs la ora 23.23 GMT si a dat nastere unor particule incarcate energetic care s-au indreptat direct spre Pamant si care vor atinge suprafata in zilele urmatoare. Cand se va intampla acest lucru, aurora boreala va fi afectata, pentru ca particulele vor interactiona cu campul magnetic al Terrei si cu atmosfera.

"Bineinteles, speram ca particulele subatomice emise de explozie sa ajunga in vecinatatea Pamantului in timpul noptii si, bineinteles, cerul sa fie senin", spera specialistii americani.

Efectele si momentul clar al furtunii solare sunt greu de prevazut, iar spectacolul luminos ar putea sa fie umbrit de luminile oraselor.

Cum se clasifica furtunile solare

Eruptia a fost inregistrata ca avand gradul X1.5, unul dintre cele mai puternice tipuri de furtuni, si a erupt dintr-o zona de pe Soare de langa punctul ce poarta denumirea 1166. O alta furtuna, de grad X2.2, s-a produs pe 14 februarie si a fost cea mai puternica din ultimii patru ani. Eruptiile solare sunt clasificate in trei clase: C, M si X. Cele mai slabe sunt C, cele medii, M, iar cele X sunt deja foarte puternice.

Potrivit Spaceweather.com, un site care monitorizeaza vremea in spatiu, furtuna de miercuri ar fi doar inceputul. The National Oceanic and Atmospheric Administration prevede evenimente asemanatoare in urmatoarele zile.

Daca se indreapta spre Pamant, exploziile solare puternice pot sa perturbe satelitii si retelele electrice, dar si sa fie un pericol pentru astronautii aflati in spatiu. Specialistii asteapta inclusiv aurore boreale stralucitoare in Canada sau Statele Unite.

Un Soare activ

Soarele a fost extrem de activ in ultima luna si se afla in faza activa a ciclului sau de 11 ani. Efectelor furtunii din 14 februarie li s-au adaugat cele de pe 24 februarie, astfel ca s-a eliberat ceea ce specialistii NASA numesc „o proeminenta monstru”, o trena de plasma magnetica de la suprafata Soarelui ce a fost aruncata in spatiu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO