Imagini spectaculoase cu o noua explozie solara. VIDEO
Eruptia, care a durat cam 90 de minute, a aruncat direct spre Pamant jeturi imense de plasma incandescenta. E spectaculos si pare dramatic, dar specialistii ne spun ca n-a fost nici pe departe cea mai puternica explozie solara pe care au monitorizat-o.
Eruptia a avut loc pe 24 februarie, insa NASA abia acum a publicat imaginile.
Specialistii ne avertizeaza ca, in 2012, furtunile solare vor fi mult mai periculoase si pot avaria satelitii sau perturba comunicatiile electronice de pe Pamant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In urma cu nici doua saptamani o alta explozie solara a avut loc - a fost cea mai puternica din ultimii 4 ani. Radiatiile au afectat atunci telecomunicatiile din Canada si China.
Specialistii avertizeaza ca o explozie masiva in Soare ar putea chiar sa distruga sistemul de sateliti folosit pentru sincronizarea calculatoarelor, pentru navigarea avioanelor si pentru functionarea telefoanelor mobile.
Efectele unei explozii solare
Daca furtuna este suficient de puternica ar putea zdruncina din temelii bursele si ar lasa Pamantul in bezna pentru mai multe saptamani sau chiar luni, au declarat expertii pentru Asociatia Americana de Stiinte Avansate. Sansele ca toate aceste nenorociri sa se intample sunt destul de mari, si asta pentru ca Soarele intra in cea mai activa perioada in cel de-al 12-lea ciclu natural.
Furtunile solare sunt cauzate de explozii masive. Aceste explozii produc raze X si radiatii ultraviolete care bombardeaza pur si simplu Terra, in cateva minute, perturband semnalele radio si afectand sistemele electronice ale satelitilor.
Toate aceste radiatii sunt urmate in decursul a 10-20 de minute de o explozie de particule energetice, iar 15-30 de ore dupa aceea, plasma supraincalzita loveste campul magnetic al Pamantului. Plasma este cea care creeaza Aurora Boreala si poate perturba atat de tare sistemele electrice, incat ar putea lasa omenirea pe intuneric.