Criza economica: economia mondiala invie din morti

Ultima actualizare: 04-10-2012 22:27
Euro

Planul marilor puteri europene de a salva sistemul financiar-bancar – o infuzie de 1700 de miliarde de euro, alaturi de rezolutiile G7, pare capabil sa convinga pietele bursiere mondiale. Chiar si pietele asiatice par ca s-au intors din infern.

Seria zilelor negre pare sa se fi incheiat pe pietele bursiere, lumea finantelor parea pregatita pentru o zi de marti fericita. Era si timpul!

Bursele par resuscitate. Dar oare va dura? Pe termen scurt cel putin, “cheta” facuta de guvernele europene mai calmat spiritele. Fiecare a pus l-au tinut buzunarele: Berlinul, 480 de miliarde de euro, Parisul 360, Haga 200, Madridul si Viena cate 100, iar Lisabona “doar” 20. Italia s-a batut cu pumnul in piept ca va cheltui oricat va fi nevoie.

Asemenea masuri au redat speranta investitorilor. Ciudat este ca planul secretarului american Henri Paulson, care, cu cateva zile in urma, a oferit 700 de miliarde de dolari nu prea ii impresionase. Nici scaderea taxelor directe percepute de bancile centrale nu a avut vreun efect.

Dupa intalnirea cu Silvio Berlusconi, George W. Bush s-a declarat optimist: “Traim vremuri grele pentru economiile noastre, dar putem fi increzatori ca vom invinge aceste provocari si ca America va continua sa lucreze strans cu alte natiuni, pentru a coordona masurile impotriva crizei financiare globale.”

Castigatorul Premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman este de parere ca: “Sunt un pic mai linistit azi decat eram vineri. Vom avea parte de o recesiune economica, probabil una prelungita, dar sa speram ca nu ne vom confrunta cu un colaps.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO