Cola ucide sperma! S-a demonstrat stiintific
Ne-am obisnuit cu imaginea sobra a oamenilor de stiinta, care atunci cand nu salveaza Planeta de la dezastre cosmice, macar inventeaza un vaccin impotriva cancerului de orice fel.
Totusi, exista si oameni de stiinta cel putin originali, care se ocupa de lucrurile banale ale vietii. Cand acestia se plictisesc, incep sa cerceteze tot felul de fenomene marunte, care, in mod normal nu ar interesa pe nimeni.
Pentru activitatea lor prodigioasa, sunt chiar si recompensati. Cu premiile Ig Nobel, un fel de, un fel de Zmeura de Aur a cercetarii. Premiile recompenseaza cercetari adevarate, dar scopul lor primar este sa fie o alternativa amuzanta a premiilor Nobel pentru medicina, chimie, fizica, economie, literatura si pace.
Spre exemplu, un cercetator a descoperit ca puricii de caini sar mai sus decat cei de pisica, iar o echipa de fizicieni a demonstrat ca daca un lucru se poate se poate incurca, atunci sigur se va incurca.
Oferit de editorii publicatiei „Annals of Improbable Research”, o revista umoristica de stiinta, premiile se bazeaza chiar pe cercetari aparute in publicatii de specialitate. De obicei, laureatii au simtul umorului si prind gluma.
Deborah Anderson de la Universitatea din Boston si colegii sai au fost premiati in chimie pentru studiul conform caruia cola ucide sperma.
Premiul in biologie a fost adjudecat de echipa franceza care a demonstrat ca puricii de caine sar mai sus decat cei de pisica, in timp ce premiul pentru medicina a fost primit de o echipa de la Universitatea din North Carolina, care a demonstrat ca medicamentele placebo scumpe sunt mai eficiente decat cele traditionale, dar mai ieftine.
Dorian Raymer din San Diego si un coleg au castigat premiul in fizica, pentru ca au demonstrat matematic de ce parul sau un ghem de ata se va incurca inevitabil.
Premiul Ig Nobel pentru pace a fost oferit Comitetului Elvetian pentru Biotehnologie Non-Umana, care a demonstrat ca pana si plantele au standarde morale si demnitate.
Premiul in economie a fost castigat de Universitatea din New Mexico. Cercetatorii au demonstrat ca o practicanta a dansurilor in poala castiga mai multi bani in perioada lunii in care este fertila.
In literatura, laureat a fost britanicul David Sims, pentru cartea „Dobitocule! O explorare narativa a experientei indignarii in organizatii”.
Felicitari si... la mai mare!