Astazi este Sf. Nectarie, vindecatorul bolnavilor de cancer. Minunile lui
UPDATE: Rugi arzatoare s-au inaltat astazi catre cer. Sunt ale suferinzilor, care cred ca Sfantul Nectarie, protectorul bolnavilor, poate face minuni. Totul este sa crezi in ele.
De zeci de ani, crestinii se inchina de ziua sfantului si stau la cozi interminabile la manastirea Radu Voda, acolo unde sunt expuse ramasitele acestuia.
Nimic nu este mai dureros pentru un parinte decat sa-si vada pruncul chinuit de boala. Maria traieste acest blestem. Baietelul ei de 10 ani sufera de epilepsie si autism. In lupta cu destinul mama il duce si la doctori, dar si la moastele Sfantul Nectarie.
Si pentru Adrian Tudosiu rugile inseamna vindecare. Acum sase ani medicii i-au depistat un cancer. A fost operat, a urmat un tratament cu citostatice, dar l-a implorat si pe Sfantul sa il ajute.
Multi recunosc cu sinceritate ca uneori au nevoie si de semne din cer, nu doar de pe pamant. In rand cu cei care se roaga pentru lecuire au rabdat astazi si crestinii care spera sa nu cada niciodata la pat.
Sfantul Nectarie a fost canonizat in anul 1961 ca urmare a numeroaselor marturii ce dovedesc puterea acestuia de tamaduire.
Imediat dupa moartea sa, a aparut prima dovada de vindecare. Atunci cand maicile de la Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, locul decesului, au venit pentru a lua trupul Sfantului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia si au asezat-o intamplator pe patul vecin, unde se afla un paralitic. Spre mirarea tuturor, acesta s-a ridicat din pat si a inceput sa mearga. Dupa au existat multe alte cazuri de persoane care au venit sa se inchine la moastele Sfantului, ce se gasesc la Manastirea Sfanta Treime, pe care a intemeiat-o in Eghina, pentru a primi in dar sanatatea. Mii de alte asemenea cazuri sunt prezentate in cartile despre viata sfantului.
Cum parti din moastele Sfantului Necatrie se gasesc si pe teritoriul Romaniei, respectiv la Manastirea Radu-Voda din Bucuresti, minunile nu au intarziat sa apara si pentru romanii aflati in suferinta. Drept exemplu este dat adesea cazul unei fete de preot, Ileana Boncea. Diagnosticata cu un tip de cancer gastric, femeia a venit la Manastire si a primit mir de la candela Sfantului. Dupa rugaciuni intense, femeia s-a vindecat, fapt recunoscut si de catre medical currnt de la vremea respectiva.
Particele din moastele sale se mai gasesc si in Iasi, Biserica Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Nectarie, si la paraclisul Manastirii "Maica Domnului - Bucuria neasteptata“ din Sinca Veche, judetul Brasov.
Viata de sfant
Sf. Nectarie s-a nascut in oraselul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, impreuna cu cei 6 frati ai sai. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, unde munceste din greu pentru hrana.
Ramanand fara haine si pantofi, scrie o scrisoare, cu adresa: “Pentru Domnul nostru Iisus Hristos – In ceruri“, pe care o da unui vecin negustor sa o puna la posta. Impresionat, negustorul ii raspunde in aceeasi maniera, trimitandu-i un pachet cu cele necesare si semnand: „De la Hristos pentru Anastasis“. Pana la varsta de 20 de ani, Anastasis a lucrat ca pedagog si dascal pentru clasele mici la Scoala Metocului Sf. Mormant. Impletea munca si lecturile din Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti cu participarea la slujbe.
Apoi, cu mult rabdare, a ajuns sa detina functii importante in ierarhia bisericeasca pentru ca spre sfarsitul vietii sa se retraga in insula Eghina, unde a infiintat Manastirea Sfanta Treime. A murit in 1920.