A distrus pictura murala de la manastire pentru ca sfintii erau prea grasi

Ultima actualizare: 29-10-2012 10:48

Un calugar bulgar a reusit sa distruga pictura murala de la o manastire veche de cinci secole, inclusa in patrimoniul cultural national. S-a apucat impreuna cu doua asistente sa redeseneze sfintii pentru ca, in mintea lui, erau prea grasi si urati.

Acum o saptamana responsabilii de la muzeul din Pernik trageau semnalul de alarma: potrivit lor, pretioasa pictura murala a manastirii, inclusa in patrimoniul cultural al tarii, este intr-o stare avansata de degradare si risca sa fie iremediabil pierduta.

Cateva lucrari au fost intreprinse, insa nu asa cum sperau specialistii. Acum, Fecioara Maria are trasaturi de manechin, iar ingerii rubiconzi ai unui artist anonim din Evul Mediu au fost pusi la cura de slabire.

Se pare ca un anume calugar Partenie si-a asumat, de la sine putere, rolul de fauritor modern de icoane. Doua femei l-au convins ca se pricep si ele la asa ceva si impreuna s-au apucat sa picteze peste pretioasa fresca de acum cinci veacuri.

Ce a lasat in urma? Un dezastru. Cu toate bunele lui intentii a reusit sa distruga o pretioasa comoara de arta medievala. Expertii se tem ca nici macar o restaurare ca la carte nu mai poate indrepta interventia "artistica" a lui Partenie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO