Avem viata in sange: tanar roman salvat de sistemul medical spaniol
85.000 de spanioli sunt de acord sa-i salveze de la moarte pe bolnavii de leucemie. Intre cei ajutati de sistemul medical din Spania se afla si pacienti romani.
Un tanar roman a primit o noua sansa pentru ca avut norocul ca parintii lui sa munceasca in Spania. Suferea de cancer limfatic si doar un transplant cu celule stem de la un donator neinrudit l-ar fi putut tine in viata.
A ajuns intr-un spital din Barcelona in stare critica, iar acum dupa cateva saptamani de la tranplant este increzator ca se va intoarce sanatos acasa.
Alin este unul dintre romanii salvati de sistemul medical spaniol. Un sistem ce pune mai presus de toate viata omului. In Romania a fost diagnosticat cu limfon Hodkgin - o forma de cancer a limfocitelor.
In Romania a facut tratament cu citostatice, dar pentru ca nu raspundea la tratament medicii l-au sfatuit sa plece in Spania, acolo unde parintii lui munceau cu acte.
La clinica din Barcelona a ajuns in stare grava. Dupa ce l-au stabilizat, medicii i-au facut recomandare de transplant si au inceput imediat cautarea unui donator compatibil.
Procedura de identificare a unui donator e simpla. Spitalul trimite o cerere registrului la care ataseaza analizele pacientului. Cazul este preluat de unul din cei zece angajati care incepe cautarea in registrul national. Daca nu este gasit un donator compatibil incepe cautarea in registrele internationale.
Alin a fost salvat pentru ca Spania este una dintre tarile care au acces la registrele celorlalte tari. Vestea ca cineva in lume e compatibil cu el a primit-o la inceputul anului.
Germania este tara cu cei mai mult donatori din Europa: trei milioane si jumatate. Unul dintre cei inscrisi i-a salvat viata lui Alin. Donatorul a donat celulele la un spital din Germania, care mai apoi au fost transportate la clinica din Barcelona si transplantate romanului.
Cautarea donatorului incepe in secunda in care se stabileste ca pacientul sufera de o forma acuta a bolii. Din acel moment o intreaga masinarie se pune in functiune astfel incat la finalul tratamentului cu citostatice donatorul sa fie pregatit, iar pacientul sa fie dus direct in sala de transplant
Alin a a facut transplantul intr-o vineri, 13. Se simtea rau si se gandea la transplant ca ultima lui sansa de a trai. Dupa o luna de la transplant, Alin a fost externat si locuieste intr-unul din apartamentele spitalului. In Spania fiecare clinica are doua sau trei apartamente in care pacientii pot locui pe durata tratamentului.
O data pe saptamana merge la control la Spitalul Sfantul Paul, un loc ce seamna mai degraba cu o biserica. Un spital in care el si-a gasit salvarea si linistea.
In Spania singura grija a pacientului e sa lupte cu boala. La noi, e supus si chinului de a strange sume astronomice pentru a ramane in viata. Suntem la inceput pe un drum pe care altii calca de mai bine de 20 de ani, dar sta in puterea oamenilor de a schimba asta. Romania are nevoie de registru si are nevoie de donatori pentru ca cei multi si suferizi sa primeasca sanse egale la viata.
Care sunt sansele, ca Romania sa se apropie, de modelul spaniol, aflati duminica, la "Romania, te iubesc", de la premierul Emil Boc si ministrul sanatatii, Ion Bazac.