Avem viata in sange: tanar roman salvat de sistemul medical spaniol

×
Codul embed a fost copiat

85.000 de spanioli sunt de acord sa-i salveze de la moarte pe bolnavii de leucemie. Intre cei ajutati de sistemul medical din Spania se afla si pacienti romani.

Un tanar roman a primit o noua sansa pentru ca avut norocul ca parintii lui sa munceasca in Spania. Suferea de cancer limfatic si doar un transplant cu celule stem de la un donator neinrudit l-ar fi putut tine in viata.

A ajuns intr-un spital din Barcelona in stare critica, iar acum dupa cateva saptamani de la tranplant este increzator ca se va intoarce sanatos acasa.

Alin este unul dintre romanii salvati de sistemul medical spaniol. Un sistem ce pune mai presus de toate viata omului. In Romania a fost diagnosticat cu limfon Hodkgin - o forma de cancer a limfocitelor.

In Romania a facut tratament cu citostatice, dar pentru ca nu raspundea la tratament medicii l-au sfatuit sa plece in Spania, acolo unde parintii lui munceau cu acte.

Citește și
Avem viata in sange
Avem viata in sange!: Ramona si Vlad, nicio sansa in Romania
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La clinica din Barcelona a ajuns in stare grava. Dupa ce l-au stabilizat, medicii i-au facut recomandare de transplant si au inceput imediat cautarea unui donator compatibil.

Procedura de identificare a unui donator e simpla. Spitalul trimite o cerere registrului la care ataseaza analizele pacientului. Cazul este preluat de unul din cei zece angajati care incepe cautarea in registrul national. Daca nu este gasit un donator compatibil incepe cautarea in registrele internationale.

Alin a fost salvat pentru ca Spania este una dintre tarile care au acces la registrele celorlalte tari. Vestea ca cineva in lume e compatibil cu el a primit-o la inceputul anului.

Germania este tara cu cei mai mult donatori din Europa: trei milioane si jumatate. Unul dintre cei inscrisi i-a salvat viata lui Alin. Donatorul a donat celulele la un spital din Germania, care mai apoi au fost transportate la clinica din Barcelona si transplantate romanului.

Cautarea donatorului incepe in secunda in care se stabileste ca pacientul sufera de o forma acuta a bolii. Din acel moment o intreaga masinarie se pune in functiune astfel incat la finalul tratamentului cu citostatice donatorul sa fie pregatit, iar pacientul sa fie dus direct in sala de transplant

Alin a a facut transplantul intr-o vineri, 13. Se simtea rau si se gandea la transplant ca ultima lui sansa de a trai. Dupa o luna de la transplant, Alin a fost externat si locuieste intr-unul din apartamentele spitalului. In Spania fiecare clinica are doua sau trei apartamente in care pacientii pot locui pe durata tratamentului.

O data pe saptamana merge la control la Spitalul Sfantul Paul, un loc ce seamna mai degraba cu o biserica. Un spital in care el si-a gasit salvarea si linistea.

In Romania cei mai multi bonavi care au nevoie de un transplant de la un donator neinrudit mor. N-ajung in strainatate la tratament in tari care au registru donatorilor onorfici din cauza costurilor care ajung pana la 150.000 de euro.

In Spania singura grija a pacientului e sa lupte cu boala. La noi, e supus si chinului de a strange sume astronomice pentru a ramane in viata. Suntem la inceput pe un drum pe care altii calca de mai bine de 20 de ani, dar sta in puterea oamenilor de a schimba asta. Romania are nevoie de registru si are nevoie de donatori pentru ca cei multi si suferizi sa primeasca sanse egale la viata.

Care sunt sansele, ca Romania sa se apropie, de modelul spaniol, aflati duminica, la "Romania, te iubesc", de la premierul Emil Boc si ministrul sanatatii, Ion Bazac.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Boc si Bazac
Boc si Bazac

Duminica, 26 aprilie, de la ora 18:00, Cristian Leonte ii are invitati in studioul emisiunii “Romania, te iubesc!” pe ministrul sanatatii Ion Bazac si pe premierul Emil Boc.

Avem viata in sange!: Ramona si Vlad, nicio sansa in Romania
Avem viata in sange!: Ramona si Vlad, nicio sansa in Romania

Jumatate dintre bolnavii de leucemie din Romania au nevoie de un tranplant cu celule stem, pentru ca nu reactioneaza la tratamentul cu citostatice.

Avem viata in sange! Stefanut are nevoie de ajutor
Avem viata in sange! Stefanut are nevoie de ajutor

Sute de bolnavi din Romania sunt pusi in situatia trista de a cere ajutor pentru a se trata in strainatate. Pe langa suferinta unei boli grele, oamenii sunt supusi si chinului de a face rost de sume imense pentru a se salva in clinici din afara tarii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.