Guvernul a dat inca 6,2 mil lei pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem


Ultimul update: Sambata 11 August 2012 00:12
Data publicarii: Miercuri 20 Aprilie 2011 15:03
Categorie: Avem viata in sange!

Pe langa bani, Ministerul Sanatatii a primit si liber la angajari. Schema de personal a fost suplimentata cu 24 posturi pentru a se asigura functionalitatea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

Premierul Emil Boc a anuntat la sfarsitul sedintei de miercuri a Guvernului ceea ce ministrul sanatatii, Cseke Attila, promitea duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV. Si anume ca Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem ar putea deveni functional in cateva luni, iar din luna mai incepe evaluarea produselor prelevate si continua recoltarea in centrele de transfuzie din toate zonele tarii.

In aprilie 2009, in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc!" de la ProTV, premierul Emil Boc si ministrul Sanatatii din acea perioada, Ion Bazac, au anuntat, ca in septembrie va fi deschis Registrul Donatorilor Neinruditi.

Infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice a fost decisa de Guvern la inceputul lunii iulie 2009.

Prin acest proiect, Ministerul Sanatatii isi propune sa ofere pacientilor diagnosticati cu boli hematologice maligne, cu evolutie severa, sanse reale de vindecare in Romania, creand astfel premisele care conduc la cresterea sperantei de viata a acestora.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce, in scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui numar mult mai mare de proceduri in Romania si scaderea numarului de proceduri in strainatate.

In septembrie 2009, Ministerul Sanatatii a deschis oficial "Registrul Roman de Donatori Neinruditi". Primul donator inregistrat a fost chiar ministrul Sanatatii, Ion Bazac, urmat de corespondentul special al Stirilor ProTV, Paula Herlo, cea care a demarat aceasta campanie.

Campania "Avem viata in sange" a fost lansata in luna martie 2009, in incercarea de a determina autoritatile sa infiinteze un Registru al Donatorilor Neinruditi. Ca urmare a informatiilor si a povestilor prezentate in cadrul reportajelor difuzate de Stirile ProTV, a venit si raspunsul autoritatilor.

Attila Cseke: Registrul donatorilor va fi functional in cateva luni
Registrul Donatorilor de Celule Stem, functional la 2 ani de la infiintare
Romania, te iubesc: Mii de romani vor sa devina donatori de celule stem
VIDEO PROTVPLUS.RO