Registrul Donatorilor de Celule Stem, functional la 2 ani de la infiintare


Ultimul update: Vineri 27 Aprilie 2012 11:10
Data publicarii: Miercuri 13 Aprilie 2011 23:21
Categorie: Avem viata in sange!

Guvernul a modificat reglementarile privind Registrul Donatorilor de Celule Stem, astfel ca acesta sa devina in sfarsit functional la doi ani de la infiintarea sa oficiala.

Premierul Emil Boc a promis ca saptamana viitoare va suplimenta bugetul si personalul Registrului. Scopul institutiei este de a oferi sanse reale de tratament si vindecare pacientilor cu boli hematologice grave, care nu pot face autotransplant si care nu au nici rude apropiate compatibile.

In aceste conditii, sute de bolnavi care nu aveau un donator in familie primesc o sansa la viata.

Pe 17 aprilie Marian implineste un an. Este singurul copil din Romania si printre putinii din lume care a supravietuit leucemiei congenitale, o boala care ucide in cateva zile. Dar Marian a indurat un tratament dificil si pentru un adult: chimoterapie, transfuzii, punctii lombare si medulare.

Baietelul are acum nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice. In lipsa unui Registru al Donatorilor, aceasta procedura se poate face doar in strainatate si depaseste 140.000 de euro.

In timp ce in Europa, 90% dintre bolnavii de leucemie se vindeca, pentru ca pot beneficia de un transplant, la noi jumatate dintre ei mor.

Registrul Donatorilor de Celule Stem, infiintat de doi ani, nu a primit pana acum un aviz, din cauza birocratiei. Miercuri seara premierul a anunt ca a luat masuri pentru ca sistemul sa functioneze.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a fost infiintat in 2009 in urma campaniei "Avem viata in sange" lansata de ProTV.

Boc: Cer explicatii pentru nefunctionalitatea Registrului de Celule Stem

 

Directorul unei banci de celule stem,
Boc: Cer explicatii pentru nefunctionalitatea Registrului de Celule Stem
Celule stem recoltate din testicule, sansa pentru copiii bolnavi de cancer
VIDEO PROTVPLUS.RO