Acceleratorul de particule a stabilit un nou record mondial
Celebrul LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume, a stabilit un nou record mondial, producand fascicule de o luminozitate inegala, a anuntat Centrul European de Cercetari Nucleare.
Large Hadron Collider a stabilit spre miezul noptii "un nou record mondial de intensitate a fasciculelor" pentru un accelerator de particule, potrivit unui comunicat al CERN.
El a batut astfel recordul precedent, stabilit in 2010 de Tevatron de la FERMILAB din Chicago (SUA).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Intensitatea fasciculelor este cheia succesului LHC, in concluzie, este un pas important", a spus Rolf Heuer, directorul general CERN.
Ce se intampla daca iti bagi mana in acceleratorul de particule
Cu cat este mai mare intensitatea, cu atat se deschide calea spre mai multe coliziuni, deci spre obtinerea mai multor date si realizarea de mai multe descoperiri, spune Heuer.
LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al carui cost de productie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, si-a reluat experimentele stiintifice cu protoni in februarie.
Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adancime sub granita franco-elvetiana, LHC foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. In plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme.
In zonele in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii.
Masina timpului e sub pamant, la Geneva. Se cauta "Particula lui Dumnezeu"
Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice si LHCb.
La sfarsitul lui 2011, LHC urmeaza sa fie din nou inchis pentru 8-10 luni, pentru a fi pregatit sa functioneze la capacitatea lui maxima de 14 TeV.
Construirea LHC a necesitat peste 12 ani , mobilizand peste 7.000 de fizicieni si investitii de circa 3,76 miliarde de euro. Cercetatorii incearca sa identifice, in cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite si "ale lui Dumnezeu", cruciale pentru intelegerea fizicii actuale, pe care multi le-au studiat fara sa le fi vazut vreodata.