Masina timpului e sub pamant, la Geneva. Se cauta "Particula lui Dumnezeu"

Dată publicare: 17-03-2011 11:41
Dată actualizare: 19-09-2012 09:41


Accelerator de particule

Fizicienii vin cu o noua teorie cu bataie lunga. Ei cred ca cel mai mare accelerator de particule ar putea sa fie folosit ca masina a timpului pentru a trimite materie in trecut.

Cercetatorii au dezvoltat un mod de a folosi acceleratorul Large Hadron Collider (LHC), care e ingropat langa Geneva. Acesta are 27 de kilometri lungime, iar Higgs, particula de materie care va face calatoria in timp, care nici macar nu a fost inca descoperita, se va genera chiar de catre acest accelerator.

In proces exista multe semne de intrebare, inclusiv acela daca Higgs chiar va fi dezvoltata de generator. "Teoria noastra e una cu bataie lunga, dar nu incalca nicio lege a fizicii si nu e constransa de vreun experiment", spune fizicianul Tom Weiler de la Universitatea Vanderbilt.

Totusi, daca aceasta teorie se dovedeste corecta, specialistii spun ca metoda ar putea fi folosita ca sa trimita mesaje spre trecut sau chiar spre viitor.

Ipoteza a fost postata pe 7 martie de Weiler si colegul lui Chui Man Ho pe site-ul de cercetari arXiv.org.

Particula Higgs

Aceasta se pare ca ii poate ajuta pe cercetatori sa raspunda la intrebarea de ce unele particule au masa mai mare decat altele si, in plus, poate conferi masa si altor particule.

Supranumit si "Particula lui Dumnezeu", bozonul Higgs a fost principalul scop pentru care a fost construit acceleratorul LHC. De cand acesta si-a inceput activitatea anul trecut, inca nu s-a reusit evidentierea bozonului. Particula ar avea abilitatea unica sa "sara" peste cele trei dimensiuni ale spatiului si peste cea a timpului in care traim. Dupa calatoria prin aceste dimensiuni ascunse, Higgs ar putea sa reintre in dimensiunile noastre intr-un punct aflat fie in trecut, fie in viitor.

"Pentru ca o calatorie in timp se limiteaza la aceste particule speciale, nu e posibil ca omul sa se intoarca in timp si, de exemplu, sa isi omoare unul dintre parinti inainte ca el sa se fi nascut. Totusi, daca cercetatorii vor reusi sa controleze producerea lui Higgs, vor putea sa trimita mesaje spre trecut sau viitor", spun specialistii.

Teoria lui M

Tot rationamentul se bazeaza pe teoria M, "teoria tuturor lucrurilor", care incearca sa uneasca fortele naturii si descrie tot ce exista in univers. Potrivit acesteia, ar exista 10 sau 11 dimensiuni, fata de cele patru deja cunoscute. Ceea ce ar duce la ideea ca universul nostru ar avea o membrana cu patru dimensiuni ce pluteste intr-un spatiu multi-dimensional. Astfel, blocurile de baza sunt pur si simplu blocate si nu pot calatori in alte dimensiuni, datorita membranei. Totusi, forta gravitationala ar putea sa faca exceptie, alaturi de aceasta particula Higgs.

 

 

 

 

Sursa: Fox News


VIDEO PROTVPLUS.RO