Orasele-fantoma ale lumii. Vezi de ce au ajuns ruine. GALERIE FOTO
Cladiri abandonate si un peisaj dezolant, cam asa ar putea fi descrise orasele care, din diferite motive, au fost parasite de-a lungul timpului de locuitorii lor. In galeria foto alaturata gasiti zece astfel de „orase-fantoma".
1. Bodie (Statele Unite ale Americii, California). Este probabil cel mai celebru oras-fantoma (are chiar si pagina de Facebook).
La putin timp dupa ce a fost construit, orasul a ajuns la o populatie de 10.000 locuitori, in 1880, si a fost treptat abandonat din cauza numeroaselor incendii.
2. Insula Hashima (Japonia). Intre 1887 si 1974, insula reprezenta o mina de carbune si in acelasi timp cel mai populat loc de pe pamant, gazduind peste 13.000 de oameni pe kilometru patrat. Declinul insulei s-a produs datorita descoperirii unui alt combustibil care a inlocuit carbunele, petrolul. Mina s-a inchis si, peste noapte, locuitorii au parasit-o pentru uscat, lasandu-si in urma toate bunurile sa putrezeasca. In prezent este interzis sa te apropii de insula, din motive de siguranta.
3. Pripyat (Ucraina). Construit in 1970 pentru angajati ai centralei nucleare de la Cernobil, orasul de 50.000 de locuitori a fost abandonat dupa explozia din 1986.
4. Sanzhi Pod City (Taiwan). Situat in nordul Taiwanului, orasul, construit initial pentru a fi o statiune de vacanta de lux, a fost parasit dupa mai multe accidente tragice petrecute in timpul constructiilor.
5. Kolmanskop (Namibia). Situat in desertul Namib, din sud-vestul Africii, fostul oras minier Kolmanskop a devenit destinatie turistica. Kolmanskop s-a dezvoltat odata cu descoperirea unor diamante in zona, in anul 1908, si a fost construit in stilul unui oras german opulent. Orasul a decazut dupa Primul Razboi Mondial, cand pretul diamantelor a cunoscut o traiectorie descendenta. Localnicii l-au abandonat definitiv in anul 1956.
6. Craco (Italia). Un oras medieval care acum este locul pentru multe filme (ex. "Patimile lui Hristos"). Craco este unul dintre cele mai vechi orase medievale din Italia, atestat documentar in jurul anului 1060. Primii sai locuitori s-au orientat spre agricultura, dar orasul nu a adus prea multe roade. Astfel, prin 1900 localitatea incepe sa fie parasita, din cauza cauza secetei si a culturilor agricole slabe.
7. Varosha (Cipru). Orasul a fost abandonat dupa invazia fortelor armate a Turciei in 1974 in urma careia la nordul Ciprului a fost formata o republica separatista pro turca. Capitala Ciprului, Nicosia, a fost impartita in doua intre greci si turci,asa ar fi trebuit sa fie si cu orasul Farmagusta insa fortele armate ale turciei au insistat ca Varosha sa ramana sub controlul sau. Toata populatia greaca a fost evacuata din oras, partea de sud a orasului a fost ingradita, astfel mai mult de 30 de ani in orasul asta nu a intrat nici un om.
8. Agdam (Azerbaidjan). Orasul Agdam, din Azerbaidjan, a fost pe vremuri un oras plin de viata, cu peste 150.000 de locuitori. In 1993, in timpul unui razboi, a fost parasit. Agdam nici macar nu a fost tinta unui atac, ci doar o victima colaterala, fiind ocupat de armeni in drumul lor spre alte orase.
9. Kadykchan (Rusia). Acest oras minier a inregistrat o scadere a populatiei de la 10270 de locuitori, in 1986, la 287 in 2007.
10. Oradour-sur-Glane (Franta, Limousin). Orasul Oradour-sur-Glane, din Franta, este locul unde s-au petrecut niste lucruri ingrozitoare in al Doilea Razboi Mondial. 642 de locuitori au fost ucisi de trupele germane, drept pedeapsa pentru faptul ca Franta opunea rezistenta. Initial, germanii trebuiau sa atace undeva langa Oradour-sur-Vayres, insa, din gresala, au invadat acest sat pe 10 iunie, 1944. Orasul a fost sters de pe harta de germani.
Peisaj desprins din filmele de groaza! Orasele-fantoma din Siberia!
Autostrazi care duc spre nicaieri. Orasele fantoma din China. VIDEO si FOTO
Cititi si:
Incredibil, dar adevarat. Va vine sa credeti ca are 65 de ani? FOTO
Vezi cum a fost aruncat in mare "Osama bin Laden". VIDEO