Iti taie rasuflarea. 5 locuri spectaculoase pe planeta Pamant

Dată publicare: 22-03-2011 15:24
Dată actualizare: 04-11-2012 07:40
Sursa: worldinterestingfacts.com


Pamukkale

Natura a creat de-a lungul vremii cele mai spectaculoase si ciudate locuri. O adevarata binecuvantare pentru ochiul omului. Vezi mai jos cinci dintre ele.

Pamukkale - Turcia

Ciudatele si in acelasi timp frumoasele piscine terasate Pumakkale sunt considerate minuni ale lumii de doua milenii. Acum mii de ani, cutremurele au creat fisuri adanci care au permis izvoarelor termale sa aduca apa bogata in carbonat de calciu la suprafata. Dupa ce apa s-a evaporat, materialele calcaroase s-au condensat si s-au depus in straturi multiple de Travertine care de-a lungul timpului au creat pereti in acelasi fel in care o stalactita se formeaza intr-o pestera.

Pestera Cenote Angelita (Mexic)

Poze uluitoare au fost facute in pestera "Micul Inger", din Mexic, de scafandrul profesionist Anatoly Beloshchin. Pare a fi locul perfect din lume unde sa faci scufundari. Primii 30 de metri sunt formati din apa dulce, apoi urmeaza 60 de metri de apa sarata. Cele doua straturi sunt separate de... un rau. Se pot vedea frunze cazute si chiar si o insula. Insa totul nu e decat o iluzie optica. Nu este un rau cu adevarat, ci un strat de hidrogen sulfurat.

Podurile vii (India)

Daca vrei o vacanta inedita mergi in una dintre cele mai salbatice zone ale Indiei. Aici are loc un fenomen extraordinar si unic pe Pamant: de sute de ani cresc poduri naturale, o impletire ciudata si exotica a radacinilor copacilor. Este adevarat, au nevoie de putin ajutor din partea oamenilor pentru a forma podurile 100% naturale. Astfel, populatia Khasis din Cherapunjee, zona din nord-estul Indiei, despica cu un cutit baza radacinilor de la suprafata, astfel incat ele sa creasca intr-o anumita directie si sa se transforme in adevarate pasarele. Este nevoie cam de 10-15 ani ca un astfel de pod sa devina functional, insa, odata format, este mai rezistent decat orice alta constructie omeneasca.

Piscina diavolului (Zimbabwe)

Daca planuiti sa ajungeti vreodata in Zimbabwe nu trebuie sa ratati "Piscina diavolului". Este vorba de o mica laguna aflata pe marginea cascadei Victoria, una dintre cele mai mari din lume. Mai exact, se afla pe insula Livingstone, la o inaltime de 103 metri.

Poarta iadului (Turkmenistan)

In 1971, geologii au descoperit un depozit de gaze naturale imens. Incercarile de escavare in zona au facut ca pamantul sa se prabuseasca si sa se formeze una dintre cele mai mari gauri din lume. Pentru ca gazele toxice sa nu fie periculoase, intregii gropi i s-a dat foc. Continua sa arda si in zilele noastre.

Sursa: worldinterestingfacts.com,


VIDEO PROTVPLUS.RO