Ce afectiuni provoaca ochilor utilizarea smartphone-urilor?

Dată publicare: 26-07-2011 17:32
Dată actualizare: 21-10-2012 03:10


smartphone

Vi s-a intamplat deseori sa va usture sau sa va lacrimeze ochii dupa ce ati folosit mult timp iPhone-ul sau Blackberry-ul dumneavoastra? In urma unui studiu recent cercetatorii au gasit raspunsul pentru aceasta problema.

Totul se rezuma la faptul ca ochii nostrii nu au capacitatea de a se acomoda si a focaliza ecranul mic al unui smartphone si informatia prezentata pe ecranul acestuia. Studiul a demontrat ca aceasta problema, creata de utilizarea indelungata a unui smartphone, poate duce la un disconfort vizual, dureri de cap si chiar oboseala.

Cercetatorul Martin S. Banks, profesor in stiinta optometriei de la Universitatea Berkeley din California explica de ce se intampla acest lucru: “Ochii trebuie sa focalizeze imaginea de pe ecranul telefonului si sa se acomodeze cu aceasta distanta.”

Studiul a fost facut pe un esantion de 24 de adulti. Acestia au privit diferite obiecte plasate in fata sau in spatele unui ecran, aflate la distante diferite. Cercetatorii au observant ca pentru distante mici este obositor pentru ochi sa focuseze obiectele asezate in fata ecranului, pe cand, pentru distante mai mari este dificila focalizarea obiectelor plasate in spatele ecranului.

Un alt studiu arata ca ochii nostrii depun un efort mai mare pentru a citi textul mic de pe ecranul unui smartphone.
Pentru a evita aceasta oboseala inutila a ochilor, cercetatorii recomanda ca din cand in cand sa ridicam privirea de pe ecranul telefonului pentru a permite ochiului sa se relaxeze.
 

Sursa: huffingtonpost.com


VIDEO PROTVPLUS.RO