Alerta in UK. Specialistii se tem de crevetele dement. Ucide din placere
Chiar daca pare o informatie desprinsa dintr-un film de prost-gust, specialistii englezi avertizeaza ca amenintarea este cat se poate de reala. Este vorba despre o specie de crevete care ucide din placere si care ar putea invada Insulele Britanice.
"Un crevete ucigas care macelareste creaturile, fara sa le manance ulterior, invadeaza Insulele Britanice, iar cercetatorii se tem ca ar putea pune in pericol alte specii" - asa isi incep articolul cei de la Live Science, care afirma ca specialistii tin sub o atenta observatie impactul generat de acest "intrus".
Creatura este clasificata sub numele de "Dikerogammarus villosus", provine din Asia si, de fapt, nu este chiar un crevete, ci un crustaceu cunoscut sub denumirea de "amfipod". Desi lungimea sa este de doar 3 centimetri, crustaceul are o "mare si puternica" gura cu care isi musca prada. Din cauza comportamentului este cunoscut sub numele de "crevetele criminal", pentru ca ucide fara motiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste si despre Parazitii care transforma furnicile in ZOMBI!
Pe masura ce creste numarul victimelor sale, Dikerogammarus pare sa isi intareasca atacurile, spre deosebire de alte crustacee amfipode, a declarat ecologistul Steve Ormerod de la Universitatea Cardiff, citat de Live Science.Cat priveste comportamentul sau "dement", cercetatorii nu au, deocamdata, nicio explicatie. Oamenii de stiinta cred ca o posibila explicatie pentru "crimele" sale ar putea fi dezvoltarea unui mediu ambiental lipsit de competitie.
"Crevetele ucigas" este originar din zone apropiate de Marea Neagra si Marea Caspica, iar in ultimii 20 de ani specia lui s-a raspandit de-a lungul Europei de vest, prin canale precum Dunarea sau Rinul. Ajunge la maturitate sexuala foarte repede si se poate reproduce in orice perioada a anului. Depune aproximativ 200 de oua, mananca aproape orice si suporta valori diverse ale nivelului de temperatura din apa, al concentratiei de sare si oxigen. Iar "cireasa de pe tort": poate rezista cel putin sase zile fara apa!