Descoperire incredibila: niste paraziti transforma furnicile in ZOMBI

Dată publicare: 04-03-2011 12:23
Dată actualizare: 07-11-2012 03:14
Sursa: Discovery News


Furnica

Cativa cercetatori au descoperit in Amazon o specie de fungus (paraziti) care transforma furnicile in "zombi". Insectele se infecteaza dupa ce intra in contact cu sporii acestui parazit si, in mai putin de o saptamana, intra in starea de "zombi".

In total, au fost descoperite patru specii de fungus care pun stapanire pe mintea furnicilor, in padurile tropicale din Brazilia.

Desi nu este pentru prima data cand se constata ca aceste ciuperci (fungus) afecteaza viata furnicilor, descoperirea celor patru specii de paraziti in aceeasi comunitate accentueaza nivelul ridicat al biodiversitatii din Amazon.

Studiul a fost publicat de publicatia de specialitate PLoS One si preluat de Discovery News.

Cercetarile au fost conduse de profesorul David Hughes de la Universitatea din Pennsylvannia, care a ajuns la concluzia ca furnicile sunt infectate dupa ce intra in contact cu sporii acestor fungus.

"In mai putin de o saptamana, furnica intra intr-o stare de tip "zombi". Apoi, acest asa-zis zombi sau creier controlat afecteaza comportamentul gazdei, cauzandu-i moartea intr-o pozitie expusa, de obicei agatata si muscand suprafata frunzei." - se arata in studiul citat de Discovery.

Apoi, parazitul creste din capul furnicii, aruncand spori in aer, care ajung, apoi, pe furnici si pe diferite suprafete ale mediului inconjurator.

Sursa: Discovery News


VIDEO PROTVPLUS.RO