Evaluare Nationala la Limba romana pentru elevii de clasa a II-a. Ce au facut parintii pentru a le usura stresul elevilor


Ultimul update: Vineri 14 Aprilie 2017 06:57
Data publicarii: Marti 11 Aprilie 2017 07:43
Categorie: Evaluare nationala 2017

Elevii de clasa a doua au sustinut luni primul test important din viata lor. Este vorba despre Evaluarea Nationala la Limba romana, proba scrisa.

Asta desi in urma cu o luna ministrul Educatiei propunea sa fie eliminate testarile de la ciclul primar, pe motiv ca scolarii nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Intre timp, acelasi oficial s-a razgandit. Si psihologii considera ca astfel de examene le pot provoca socuri emotionale copiilor.

Subiect: "Vei pleca in excursie cu ceilalti colegi si cu doamna invatatoare. Danut, unul dintre colegi, a lipsit de la scoala. Scrie-i un bilet prin care sa ii dai informatii despre plecare."

Asa suna cerinta principala a testului de la clasa a II-a. Cei mici au avut la dispozitie 30 de minute pentru a completa exercitiile.

Copil: "A fost foarte usor testul, n-a fost deloc greu."

Reporter: "Ai prefera sa nu dai acest test?"
Copil: "Uneori da, uneori nu. Adica in aceasta zi am vrut sa nu dau, m-am trezit, nu am vrut sa dau astazi test, dar in alte zile, de obicei, imi place sa dau teste."

In urma cu o luna, chiar ministrul Educatiei se gandea sa scoata aceste examene de la clasele a 2-a si a 4-a.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei, 10 martie: "S-a ajuns la concluzia ca aceste evaluari nu si-au atins scopul. Foarte multi au perceput aceste evaluari ca fiind examene si atunci elevii merg stresati, infricosati, ca iata, trebuie sa mai dea niste examene."

Intre timp, Pavel Nastase a transmis ca va regandi evaluarile.

Parinte: "Ea nici nu a stiut ca azi va avea evaluare, deci nu i-am spus tot din motivul acesta, ca sa nu fie stresata."

Bunica: "Mie nu mi se pare normal cu aceste teste pentru ca sunt prea devreme la copii, asa mici, sa se bage in capul lor atata carte."

La randul lor, psihologii sustin ca la aceasta varsta testarile pot provoca socuri emotionale.

Marius Zamfir, psiholog: "Pot acumula un stres suplimentar pentru evaluarile ulterioare, poate fi un soc emotional pe care ei acum nu au capacitatea de a-l gestiona si pentru testarile ulterioare, de la clasele a VIII-a, admiterea la facultate, pot influenta negativ."

Rezultatele individuale obtinute la Evaluarea Nationala nu vor fi facute publice si nici trecute in catalog. Fiecare scoala ar trebui sa le foloseasca insa la elaborarea unui plan pentru optimizarea invatarii.

Marti scolarii de clasa a II-a vor fi verificati la citit, iar miercuri vor sustine proba la matematica.

In 3 mai va veni randul celor de clasa a IV-a sa treaca prin Evaluarea Nationala. Cei de clasa a VI-a vor incepe testele in 10 mai.

EVALUARE NATIONALA 2017. S-au afisat subiectele la clasa a II-a la Limba romana si limba materna
REZULTATE SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2017. Notele au fost afisate astazi
Simulare EVALUARE NATIONALA 2017 Matematica. Subiecte si barem proba la Matematica
VIDEO PROTVPLUS.RO